Dejan Jurkovič z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo pojasnjuje, da je za invalide in gibalno ovirane osebe prečkanje železniške proge zagotovljeno z nadomestnim prevozom. Foto: Radio Maribor
Dejan Jurkovič z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo pojasnjuje, da je za invalide in gibalno ovirane osebe prečkanje železniške proge zagotovljeno z nadomestnim prevozom. Foto: Radio Maribor

Na Pragerskem, kjer potekajo gradbena dela za ureditev tamkajšnje železniške postaje in vozlišča, je bil konec junija ukinjen začasni nivojski prehod čez tire za pešce in kolesarje. Prečkanje železniške proge jim je sedaj omogočeno skozi nedokončani podhod, za katerega pa tamkajšnji prebivalci opozarjajo, da ni primeren in celo nevaren, sploh za kolesarje in starše z otroškimi vozički. Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo mirijo, da gre za začasno rešitev do meseca oktobra, ko bodo namestili dvigalo.

Na stopnicah v podhod so za silo urejene podeskane klančine, na katerih pa drsi, sploh v času dežja. Bilo je že več zdrsov s kolesi. Predsednik Krajevne skupnosti Pragersko-Gaj Matej Arnuš pravi: "Prihaja do težav predvsem pri potiskanju koles, pri starejših osebah, gibalno oviranih, pa tudi pri mamicah z otroškimi vozički."

Dejan Jurkovič z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo pojasnjuje, da je za invalide in gibalno ovirane osebe prečkanje železniške proge zagotovljeno z nadomestnim prevozom. Za naročilo prevoza je treba poklicati na mobilno številko 041/382-030. "Za gibalno ovirane osebe in pa za osebe z omejeno sposobnostjo gibanja imamo zagotovljeni režim klica na poziv oziroma taksi službo, ki omogoča, da kdorkoli pač ne more skozi ta podhod, da se posluži tega načina. Pridemo s kombijem in to osebo prepeljemo na drugo stran."

Kako pa komentira očitke, da je podhod nevaren za kolesarje in starše z otroškimi vozički? Jurkovič odgovarja, da je nameščena klančina, "ki omogoča, da lahko kolo potiskamo ob sebi, ni pa primerno za vožnjo s kolesom, saj to ni kolesarska steza. Kar se pa tiče mamic z vozički - tudi one se lahko poslužijo klica za naročila prevoza. Gre pa za začasno rešitev, do oktobra, ko bo nameščeno dvigalo."

Gradbena dela na železniški postaji in vozlišču Pragersko bodo sicer potekala do prihodnjega poletja.