Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Poleg motoristov, ki so jih toplejši dnevi že zvabili na ceste, se bo maja začela tudi sezona motoristov reševalcev. Mariborski prav v teh dneh končujejo priprave na varno vožnjo in praktično usposabljanje, da bodo na pomoč drugim hiteli varno in dobro pripravljeni.

Pred mariborskimi reševalci na motorjih je letos že 20-ta sezona, ki jo začenjajo kadrovsko okrepljeni, pravi Boštjan Polenčič, ki je na reševalni motor sedel pred 20-mi leti: "Šest nas je starejših kolegov, dva sta se nam priključila lansko sezono in se počasi uvajata v sistem reševanja in se tudi vključujeta v delo na terenu."

Pripravljeni so tudi reševalni motorji - z vso potrebno opremo za pogosto ključne sekunde prve pomoči. "Defibrilator, obvezilni material z gazami, aparat za merjenje krvnega pritiska in pa nivoja kisika v krvi, in pa osnovna zdravila, ki so potrebna za izvajanje oživljanja do prihod zdravnika," pravi Polenčič.

Ob tem da ponujajo najhitrejšo zdravniško pomoč in so v večini primerov prvi na kraju prometne nesreče, pa so motoristi reševalci tudi sami pogosto izpostavljeni številnim nevarnostim v prometu: "Vsekakor strahospoštovanje na cesti, smo pač ranljivejša skupina, moramo paziti na ostale udeleženci sicer bolj kot oni pazijo na nas." Tako kot Alen Kramberger se ekipi mariborskih reševalcev na motorju na novo pridružuje tudi Aleks Trojnar. S kakšnimi pričakovanji? "Pomaganje ljudem v prvi vrsti. Prvi na kraju lahko narediš marsikaj. Mi vedno pravimo ali si ali nisi za ta poklic."

In mariborski reševalci so v 20-ih letih dokazali, da so še kako za ta poklic, je prepričan pomočnik direktorja mariborskega Zdravstvenega doma Aleksander Jus: "Smo dokazali s hitrim posredovanjem, da se lahko reši marsikatero življenje, ki je dragoceno."

In čeprav je epidemija zarezala tudi v njihovo delo, pa so mariborski reševalci na motorju lani opravili več kot tristo intervencij.