Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Senat Univerze v Mariboru je sprejel program dela za leto 2020. Program je po besedah rektorja Zdravka Kačiča po letih finančne negotovosti spet naravnan predvsem v razvoj. Poslovanje je pozitivno, obeta se tudi povečanje števila zaposlenih. Sindikat pa opozarja, da po letih opozarjanja na kršenje delavskih pravic vse težave še niso razrešene.

Mariborska univerza bo letos dejavnejša na področju investicij: 14 milijonov evrov bo namenila za projekt nadgradnje raziskovalne infrastrukture RIUM1. Posvečali se bodo tudi izboljšavam kakovosti dela in internacionalizaciji ter zaposlovali, predvsem v strokovnih službah in raziskovalnih dejavnostih, pravi rektor Zdravko Kačič.

Po ocenah iz kadrovskega načrta bi potrebovali še okoli 120 uslužbencev.

Čeprav izvajanje javne službe vzgoje in šolstva ustvarja za okoli milijon evrov minusa, univerza posluje pozitivno.

Težave pa še vedno povzročajo nerešena nesoglasja z zaposlenimi. Potem ko je neukrepanje pri odpravi nezakonitosti na področju napredovanj in usklajevanja delovnih mest univerzo v preteklosti drago stalo, visokošolski sindikat zdaj opozarja na po njihovem nezakonito faktorizacijo delovnih ur glede na število študentov v skupini.

Po mnenju rektorja bodo uresničili rešitev, za katero so se dogovorili s sindikatom, v sindikatu pa s komunikacijo niso zadovoljni in opozarjajo, da bi v primeru sprožitve sodnih postopkov lahko za univerzo nastali stroški v višini okoli 10 milijonov evrov.

O tem bo v četrtek razpravljal tudi upravni odbor univerze.