Vrhunec letošnjega Kurentovanja na Ptuju bo med 15. in 25. februarjem. Foto: Stanko Kozel
Vrhunec letošnjega Kurentovanja na Ptuju bo med 15. in 25. februarjem. Foto: Stanko Kozel

Na Ptuju so predstavili tako imenovani peti letni čas - čas veselja oziroma pustni čas. Začel se je s kurentovim skokom v noči iz nedelje na ponedeljek. Prve kurente tako že lahko srečujemo. Na Ptuju pa so predstavili že 60. kurentovanje, ki letos prvič uradno poteka pod okriljem Unesca. Že od leta 2017 pa je kurentov obhod uvrščen na Unescov seznam nesnovne kulturne dedišine. Vrhunec letošnjega kurentovanja bo med 15. in 25. februarjem, ko se bodo zvrstile številne povorke in predstavitve pustnih likov s kurenti na čelu.

Pravo pustno rajanje se bo začelo z otvoritvenim medcelinskim srečanjem oziroma etnografsko povorko 15. februarja. Te res ne gre zamuditi, pravi Branko Brumen, predsednik 60. kurentovanja: "Udeležencev bo iz enajstih držav, prvič v zgodovini bodo tudi venecijanske maske."

Kurentovanje je na Ptuju posebni čas tudi zato, ker županja oblast v mestu preda princu karnevala. Nuška Gajšek: "Lani sva s princem bila dogovorjena, da mi bo napolnil mestno blagajno, pa se ni najbolj izkazal, tak da ima letos popravni izpit, jaz verjamem, da se bo letos boljše."

Številni dogodki, predstavitve pustnih likov, obhodi kurentov in povorke naj bi v središče Ptuja privabili številne obiskovalce. Obetajo si jih preko 100 tisoč, saj bo se bo Ptuj prelevil v največji etnografski muzej na prostem, ki ne bo le paša za oči temveč tudi za brbončice. Direktorica ptujskega Zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec: "Med 5 top ptujskih dobrot umeščamo kurentovo juho, kurentov krožnic, krofe, flancate in miške."

Kurentovanje je popotniški vodnik Lonely planet uvrstil med tri najzanimivejše tovrstne evropske festivale in deset na svetu. Obisk pa je bralcem letos priporočil tudi britanski časnik The Guardian.