Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predvidoma jeseni bo v Slovenski Bistrici začel delovati sistem izposoje javnih koles. V letošnjem občinskem proračunu so namreč rezervirana sredstva za celostno trajnostno mobilnost oziroma za izvedbo projekta Zapelji me.

Za projekt Zapelji me, vreden 235 tisoč tisoč evrov, je občina Slovenska Bistrica pridobila 155 tisoč evrov evropskih sredstev. 90 koles bo na sedmih postajah na voljo tako domačinom kot obiskovalcem mesta, pojasnjuje direktorica Razvojno informacijskega centra Monika Kirbiš Rojs: "Točke, kjer bodo te kolesarske postaje, smo si tudi strateško zamislili; se pravi na glavnih vpadnicah, kjer je tudi največ ljudi. Recimo v blokovskem naselju, pri občini, pri Slomškovem domu, pri Gams klubu itd. Pri izboru lokacij smo morali biti tudi pozorni na lokacije, kjer je občina lastnica zemljišč. Sicer pa, tam kjer ne bo pokritih kolesarskih postaj, bodo na razpolago podstavki za kolesa, kjer bodo lahko ljudje pustili svoja kolesa."

Sistem izposoje bo inovativen, saj koles ne bo treba vrniti na mesto, kjer si ga izposodiš, kolesa bo mogoče uporabljati kot navadno kolo, ali tudi kot električno, polnjenje baterij pa bo enostavno, podobno kot polnjenje mobilnih telefonov. "V planu je tudi izdelava aplikacije, ki bo tistemu, ki bo s tem sistemom upravljal, omogočila, da najde kolesa. To pomeni, da se ga v primeru, če se kakšno kolo izgubi ali se ga najde na nepravem mestu, lahko vrne na pravo lokacijo," še pravi Kirbiš Rojsova.

Cena izposoje koles za zdaj še ni znana, verjetno pa bo nekaj časa izposoja brezplačna.