Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predvidoma v prihodnjem tednu bo v Slovenijo prispelo 60 tisoč odmerkov Pfeizerjevega cepiva proti covidu-19, posebej prirejenega za cepljenje otrok od petega do vključno 12. leta. V Mariboru, kjer je takšnih otrok okoli 14 tisoč, bodo cepljenje izvajali pediatri. Stroka ga podpira, čeprav bi želeli v prvi vrsti večjo precepljenost med odraslimi.

Če bo cepivo v Sloveniji že prihodnji teden, bi lahko v mariborskem zdravstvenem domu takoj začeli cepiti, pravi direktor Jernej Završnik. Zanimanje za cepljenje je sicer skromno, priznava: "Torej prijav še ne zbiramo. So interesenti, moram pa povedati, da res posamični."

Nizka je tudi precepljenost med otroki, starimi med 12 in 18 let, ki so jih začeli cepiti na začetku poletja. V Mariboru jih je od 10 tisoč polnocepljenih, torej z obema odmerkoma Pfizerja, le dobra četrtina. Za ustavitev epidemije je cepljenje nujno, in ga stroka podpira, tudi med otroki, pravi pediater Igor Dovnik: "To je verjetno edini način, da začnemo nekoč v prihodnosti spet normalno živeti." ... A, kot še izpostavlja, je glavni problem nizka precepljenost odraslih. "Vsi pediatri vemo, da če bi se cepili vsi odrasli, ki jih covid bistveno bolj ogroža kot naše paciente, torej otroke, potem pravzaprav velikega problema, ki ga imamo in vsak dan živimo, ne bi imeli."

Kot dodaja direktor mariborskega Zdravstvenega doma, prav tako pediater, Jernej Završnik: "Jaz mislim, da je tukaj, če gledamo neko solidarnost, tokrat le na strani starejših in mislim da bi bilo prav, predvsem da se cepijo starejši, seveda v nadaljevanju pa potem tudi mlajši in najmlajši."

Otroci sicer predstavljajo okoli 13 odstotkov vseh zbolelih za covidom. Potek bolezni pri njih je večinoma v blažji obliki.