Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po zakonu o interventnih ukrepih lahko delodajalci do konca meseca uveljavljajo subvencioniranje čakanja na delo na domu, zaprosijo pa lahko tudi za subvencijo skrajšanega delovnega časa. A kot opozarjajo pri sindikatu in na Inšpektoratu za delo, naj bodo delavci pozorni, saj v praksi prihaja do zlorab zakonodaje in izkoriščanja delavcev. Nekateri to počnejo zaradi lastne koristi, drugi, da bi ohranili podjetje pri življenju. A v obeh primerih je takšno početje neupravičeno in kaznivo.

Na mariborski enoti inšpektorata za delo so prejšnji teden prejeli enajst prijav kršitev s področja varnosti in zdravja pri delu in kar 24 prijav s področja delovnih razmerij, pojasnjuje vodja inšpektorata Emil Botič: "Mi te prijave preiskujemo trenutno aktivno v petih mariborskih podjetjih, ki se nanašajo na področje gradbeništva, industrije, trgovine, tudi tekstila."

Da delodajalci v svojih delovnih procesih ne izvajajo predvidenih ukrepov oziroma izkoriščajo trenutni položaj v škodo zaposlenih, ugotavljajo tudi pri v podravski enoti Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Med najpogostejšimi kršitvami pa so neizplačilo kriznega dodatka, kršenje pravice do polnega delovnega časa, delo na domu in čakanje na delo na domu. Izvršni sekretar Boštjan Medik: "Delavka navaja, da je delodajalec vsem zaposlenim v podjetju izbrisal ves dopust za leto 2019. Največja ironija v vsej situaciji je ta, da je ogromno zaposlenih v času epidemije podpisalo pogodbo o čakanju, pa so kljub temu morali delati, pa so kljub temu ostali brez celotnega dopusta."

V zadnjih tednih, dodaja Medik, so v porastu odpovedi delovnih razmerij, zato nasvet delavcem: "Naj bodo previdni pri vročanju odpovedi pogodb o zaposlitvi, naj nekih bianco sporazumov vnaprej pripravljenih ne podpisujejo. Imeli smo tudi primer, ko se je delavcem vročalo odpovedi z datumom za nazaj, takrat naj zavarujejo ta rok in naj vpišejo, kdaj je prejel odpoved."

Pri uveljavljanju ukrepa skrajšanega delovnega časa pa naj bodo delavci pozorni in shranijo dokazila, koliko časa so opravljali delo.