Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je največja madžarska banka OTP dobila še zadnje soglasje za prevzem druge največje slovenske banke, Nove KBM, naj bi formalnosti z dosedanjimi lastniki, med katerimi je največji ameriški sklad Apollo, uredili v prihodnjih dneh. Mariborska banka se bo združila s SKB, ki je že v lasti Madžarov, skupna banka pa bo po obsegu kreditov in depozitov največja v Sloveniji. Zbrali smo nekaj odzivov.

Po oceni Agencije za varstvo konkurence prevzem Nove KBM ne bo negativno vplival na slovenski bančni trg, razlaga nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije in profesorica na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti Mejra Festić:

"V skladu z vsemi trendi v Evropi se bančni prostor konsolidira. Večje banke prevzemajo manjše. To pomeni več možnosti za kreditiranje majhnih, srednje velikih in velikih podjetij. S tem so podane tudi boljše možnosti za racionalizacijo poslovanjain večje možnosti za digitalizacijo, kar prinaša prednosti za komitente."

Več skrbi vzbuja napoved banke OTP, da se bo težko izogniti zapiranju določenih poslovalnic. Ugiba se tudi o prenosu sedeža banke z okoli 1600 zaposlenimi v Ljubljano. Kaj bi to pomenilo za Maribor, ocenjuje profesor s tukajšnje Ekonomsko-poslovne fakultete Borut Bratina:

"To za Maribor pomeni nekaj manj teh dobro plačanih finančnih služb, ali pa se bodo morali mariborski strokovnjaki voziti v Ljubljano, kar so se tudi zdaj že precej. Ni pa za pričakovati zmajnšanja pri bančnih službah, ker če se preseli sedež, ni treba seliti še vseh služb." Je pa tudi poslovanje v Mariboru cenejše kot v Ljubljani, dodaja profesor.

V Združenju bank Slovenije prevzema ne komentirajo.

Grenak pogled v preteklost

Ob tem pa grenak priokus zaradi številk ostaja – država je Novo KBM med finančno krizo ob razlastitvi delničarjev dokapitalizirala za 870 milijonov evrov, nato pa jo prodala skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj za 250 milijonov. Vrednost prodaje Madžarom uradno ni znana, mediji pa poročajo o skoraj milijardi evrov.