Foto: Arhitekturni atelje Medprostor
Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

19 milijonov evrov vredna gradnja mariborskega Centra Rotovž, v katerem bodo knjižnica, art kino in prostori Umetnostne galerije, bo velik zalogaj, saj bo treba poskrbeti tudi za varnost tamkajšnje, več kot 500 let stare stavbe rotovža. Ta je sicer vizualno dokaj ohranjena in dobro vzdrževana, a zaradi starosti je njena nosilna konstrukcija potrebna celovite utrditve.

Gradnjo Centra Rotovž naj bi končali leta 2024. Po besedah projektantov naj ne bi vplivala na rotovško stavbo, bodo pa še pred glavnimi gradbenimi deli okrepili tri njene elemente, kjer bi lahko prišlo do poškodb – sanirali bodo balkon, stolp in strop poročne dvorane. Kot pravi Eva Sapač iz mariborskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine, bodo še pred začetkom gradnje in med njo izvajali t. i. monitoring rotovža in okoliških stavb: »To pomeni, da bodo strokovnjaki šli od stavbe do stavbe, od prostora do prostora znotraj teh stavb, in da bodo pregledali trenutno stanje pred začetkom gradnje, nato pa se bo ves čas spremljajo dogajanje na samih stenah teh stavb. Kakor hitro bo prišlo do neželenih efektov, se lahko dela nemudoma prekinejo.«

Občina se je pred vzpostavitvijo gradbišča, predvidenega v začetku februarja, prejšnji teden vnovič sestala z bližnjimi stanovalci in gostinci. Ti bodo med gradnjo dostop do svojih objektov imeli, prometna ureditev pa bo prilagojena, pojasnjuje Nina Težak Žlebnik z občine: »Slomškov trg bo še vedno prevozen, deloma pa bo namenjen sami gradnji, saj bo celoten Rotovški trg gradbena jama.« Ob monitoringu stavb bodo spremljali še stopnjo hrupa in prašnih delcev, del pa ne bodo izvajali ob sobotah popoldne in ob nedeljah. V času gradnje porok v rotovžu ne bo, bo pa odprta tamkajšnja Pionirska knjižnica.