Foto:
Foto:

V nekdanjem hotelu Črni les pri Lenartu so se začela obnovitvena dela, v njem pa naj bi novembra začel znova delovati dom starostnikov - Dom svete Agate, kjer bo prostora za 70 starejših. Še dodatnih 60 mest pa načrtujejo v mariborskem Sončnem domu.

Lastnik stavbe nekdanjega Črnega lesa, podjetje Žipo, bo v nov dom vložil 3,5 milijona evrov, dejavnost institucionalne oskrbe starejših pa bo izvajal Dom Lenart, ki sodi pod okrilje Nadškofijske Karitas Maribor in v Lenartu že upravlja Dom sv. Lenarta, za dejavnost na novi lokaciji pa je na razpisu ministrstva ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridobil koncesijo za 70 mest.

Večinoma bodo namenjena osebam z demenco, nekaj mest pa je predvidenih tudi za osebe, ki potrebujejo paliativno oskrbo, je pojasnil direktor Doma Zlatko Gričnik.

Investitor je v začetku januarja začel pripravljalna dela, sledila jim bodo tudi gradbena, obnova z namestitvijo opreme pa bo trajala do oktobra. Tako naj bi Dom sv. Agate, kakor so ga poimenovali, prve stanovalce sprejel novembra. V njem bodo zaposlili 35 sodelavcev.

Na investicijo pa se pripravljajo tudi v mariborskem Sončnem domu, ki je dobil koncesijo za dodatnih 60 mest; pridobili jih bodo z obnovo samskega doma v Železnikovi ulici in jih v celoti namenili stanovalcem z demenco, saj so potrebe po taki oskrbi ta hip največje. Direktor Robert Žvižaj: "Čakalne dobe so tudi do enega leta in upamo, da jih bomo s pridobitvijo dodatnih kapacitet skrajšali."

Dela naj bi začeli v drugi polovici leta, novi oddelek pa bodo odprli sredi prihodnjega leta. Potrebovali bodo 40 novih zaposlenih. Tudi tu gre za zasebno naložbo, ki bo stala skoraj 4 milijone evrov.