Kljub šolanju na daljavo so dijaki zaključnih letnikov na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor znanje pri praktičnih predmetih morali pokazati v šoli. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Kljub šolanju na daljavo so dijaki zaključnih letnikov na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor znanje pri praktičnih predmetih morali pokazati v šoli. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

V srednjih šolah, kjer se dijaki še vedno izobražujejo na daljavo, te dni poteka zaključevanje ocen. Večjih težav pri tem ni, še največ iznajdljivosti je bilo potrebne v šolah, kjer ocenjujejo znanje pri praktičnih predmetih. Dijaki se bodo sicer vrnili v šole v torek, 23. in v sredo 24. junija, a le zato, da dobijo spričevala in uredijo vse drugo ob koncu šole.

Tudi zaključevanje ocen dijakov, tako kot pouk od sredine marca, poteka na daljavo, pojasnjuje ravnateljica Srednje prometne šole Maribor Mira Jug Skledar: "Zaključevanje je zdaj že kar v polnem teku, oziroma se počasi že zaključuje. Pritožb nimamo, niti od dijakov, niti od staršev."

Podobno je tudi na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor, kjer so morali na daljavo organizirati tudi pouk pri praktičnih predmetih. Kot pravi ravnatelj šole Aleš Hus, so dijaki pri tem upoštevali navodila učiteljev: "So jih potem tudi sami doma, ob upoštevanju vseh varnostnih navodil, izvajali, posneli zelo prijetne, zanimive in pa včasih tudi hudomušne videe."

Na podlagi tega pa so učitelji nato ocenjevali izdelke. Dijaki zaključnih letnikov pa so znanje pri praktičnih predmetih morali kljub vsemu pokazati v šoli, razlaga ravnatelj Aleš Hus: "Delo s traktorjem pri gozdarjih, kjer so kabino traktorja po vsakem dijaku razkuževali. Kar zanimive rešitve so se nam porajale ob tem."

So pa vsem dijakom, ki so to želeli in potrebovali, omogočili, da pridejo v šolo. Ravnateljica Srednje prometne šole Maribor Mira Jug Skledar: "Moram reči, da se kar nekaj dijakov v šoli pripravlja, pri svetovalni službi ali pa pri posameznih učiteljih, ki jim nudijo učno pomoč." Kljub neobičajnemu zaključku šolskega leta pa na srednjih šolah pričakujejo tudi nekaj popravnih izpitov. Ravnateljica Mira Jug Skledar: "Vsako leto so popravni, tudi letos bodo, ne bi mogla reči, da je bistveno drugače, kot prejšnja leta."

Ravnatelji in profesorji pa že pred zaključkom tega šolskega leta razmišljajo tudi o možnih scenarijih za izvedbo pouka v jeseni.