Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru danes in jutri poteka ena največjih slovenskih poslovnih konferenc SeeMeet. Na njej podjetja iz 14 držav iščejo partnerje in sklepajo nove posle. Predvsem je dogodek priložnost za majhna, inovativna podjetja, nove dobavitelje pa na dogodku iščejo tudi nekatera velika in uveljavljena podjetja.
Na konferenci SeeMeet sodeluje 136 podjetij iz 14 držav. Med njimi tudi Yaskawa, ki išče lokalne dobavitelje v kovinski industriji in proizvajalce različnih elektronskih komponent za svojo proizvodnjo robotov v Kočevju. Po besedah vodje nabave Aleša Lavriča so za japonsko Yaskawo lokalni dobavitelji izjemnega pomena: "Iščemo dobavitelje, ki so hitro odzivni in sodelujejo tudi pri razvoju, slovensko znanje pa je v nekaterih segmentih vrhunsko."

SeeMeet poteka že četrtič, udeležba je vsako leto večja. Cilj organizatorjev pa je, "narediti mednarodno prepoznaven dogodek, na katerem imajo podjetja možnost spoznati druga podjetja, navezati stike in priti do novih poslovnih priložnosti," pojasnjuje direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič. Sodelujejo vse razvojne agencije iz vzhodne kohezijske regije, letos tudi ena iz zahodne.

SeeMeet je priložnost za navezovanje novih stikov in sklepanje partnerstev tudi za manjša, inovativna podjetja. Cilj tako gospodarskega ministrstva kot agencije Spirit je spodbujanje izvoza, ki sicer še vedno raste, "naš cilj pa je diverzifikacija izvoza, zato želimo spodbujati tudi izvoz zunaj Evropske unije," poudarja vodja sektorja za spodbujanje neposrednih tujih investicij pri Spiritu Vid Habjan. Tako letos na SeeMeetu poleg evropskih sodelujejo tudi podjetja iz nekaterih azijskih držav.