Foto: Radio Maribor/Občina Rače
Foto: Radio Maribor/Občina Rače

V Račah danes nadaljujejo sanacijo čistilne naprave, ki je v minulih dveh dneh po ocenah zadržala nafto, ki se je izlila v bližnjem Petrolovem skladišču.

Nevarnosti za ljudi ni, pravi podžupan Sebastjan Soršak: "Čistilna naprava je trenutno v fazi temeljitega čiščenja, odstranjevanja blata, mulja, usedlin in tekočin, torej vse vsebnosti. Izčrpavajo jo pogodbene službe po navodilu Petrola. Petrol je takoj ponudil pomoč pri sanaciji. Upamo, da bo čistilna naprava v najkrajšem možnem času ponovno lahko obratovala v polnem obsegu, tako kot je delovala pred nesrečo. Na iztoku iz čistilne naprave v vodotok so nameščene bariere - lovilci maščob in tudi če bi kaj prišlo skozi napravo, bi ti lovilci to zadržali."

Natančneje naj bi morebitni vpliv na okolje pokazalo vzorčenje in analize, ki jih je odredil okoljski inšpektorat. Do nesreče je prišlo v sredo popoldne pri prečrpavanju goriva v skladišču Petrola v Račah, od tam pa je tekočina po kanalizacijskih vodih pritekla v čistilno napravo. Po ocenah naj bi izteklo 16 kubičnih metrov naftnih derivatov.

Zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja pa zadevo preiskuje policija.