Trafika pri Starem mostu v Mariboru je v zadnji fazi obnove, mariborske občine pa ne bo nič stala, saj je za celotno obnovo prispeval donacijo podjetnik Marko Novak. Opraviti je treba še določena dela, predvsem na fasadi trafike, zato bo ta odprta v začetku jeseni. V Muzeju narodne osvoboditve Maribor pa so že pripravili pedagoške in andragoške programe, vezane na delovanje trafike.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Brez delovnega mesta seveda trafike ne bo mogoče odpreti, pravi direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana; trenutno imajo odobreno delovno mesto za polovični delovni čas: »Naši pogoji so malo zahtevnejši kot to, saj je želja mestne občine Maribor, da bi trafika obratovala vse dni, tudi v soboto in nedeljo, kar je edino smiselno.«
Obnovili so temelje in zidove trafike, okna, vrata, zaščitna vrata, uredili talno in zidno gretje. Skratka vse, da bi ta prostor kakovostno zaživel in služil tako zaposlenim kot tudi vsem drugim, ki bodo to točko obiskovali.
»pa naj bodo to predstavitve knjig, literarni večeri, koncerti in vse, kar naj bi se tam dogajalo

V muzeju se dogovarjajo tudi za souporabo sosednjih prostorov, tako tudi Mestnega mladinskega sveta za večje prireditve: »Za trafiko je tudi čudovit vrt, ki se tudi že ureja, in za katerega upamo, da bomo dobili soglasje stanovalcev, da ga lahko uporabljamo za posamezne prireditve,« dodaja Aleksandra Berberih Slana.

Za prireditve pa bi lahko uporabljali tudi prostor levo od trafike, saj jo je treba dojeti kot center, od koder bodo potekali posamezne prireditve in dogodki, hkrati pa bo v njej urejen tudi majhen muzej. Radi bi obnovili še poslikavo nad vrati trafike, zato prosijo vse, ki imajo informacije o tem, kako je izgledala barvna slika Turka nad vrati, da se oglasijo v muzeju.