V zadnjih tednih zaznavamo tako pri nas kot drugod v Evropi in v svetu naglo širjenje respiratornih okužb – v zadnjih treh tednih se je pri nas zelo povečalo širjenje okužbe z gripo, pretekli teden je delež pozitivnih vzorcev dosegel že deset odstotkov, v regiji pa že petinštirideset odstotkov.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V preteklih tednih pa so zaznavali tudi pojavljanje drugih respiratornih virusov, predvsem respiratornega sincicijskega virusa, opozarja predstojnik NIJZ, območne enote Maribor, Zoran Simonovič; pretekli teden je bilo na ta virus pozitivnih deset odstotkov vzorcev. "Epidemiološka situacija je resna, število oseb, ki širijo respiratorne okužbe, je zelo veliko, zato je potrebna previdnost."

Zagotovo je odgovor tudi v tem, da se v preteklih dveh sezonah, ko so veljali ukrepi za covid, ljudje z običajnimi respiratornimi povzročitelji nismo srečevali. Zdaj pa se je delež oseb, dovzetnih za okužbo, tako povečal: "Ni omejitev druženja, ne upoštevamo zaščite z obraznimi maskami in zelo je pomembno, da okužene osebe ostanejo doma in zmanjšajo svoje stike z drugimi na minimum."

Letošnja sezona gripe se je torej začela prej kot po navadi, in to z večjo intenzivnostjo, vrh obolevanja pa pričakujejo v prihodnjih tednih. Za samozaščito predlagajo upoštevanje higiene kašlja in rok, še vedno pa je tudi pravi čas za cepljenje.