Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru razvijajo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto in mariborskim Univerzitetnim kliničnim centrom dva robota, Frido in Smiljana, ki bosta pomagala pri oskrbi bolnikov. Robot je stal 20 tisoč evrov, programska oprema zanj pa 400 tisočakov in ga v celoti financirata Republika Slovenija in Evropska unija.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru so ustvarili tako imenovane možgane robota, ki bo pomagal pri oskrbi bolnikov in sodeloval pri vizitah. Raziskovalec dr. Izidor Mlakar: "V bistvu smo za robota ustvarili posebne servise, storitve, ki temeljijo na umetni inteligenci, ključna sta razpoznava govora in lokalizacija oziroma samozavedanje v prostoru."

Robotka Frida bo v prvem sklopu paciente učila dihati in kazala enostavne razgibalne vaje, lahko pa bo zaznala tudi elemente depresije ali tesnobe pri uporabnikih: "Ker pa če imaš na drugi strani sogovornika, postaneš bolj sproščen, in dejansko začneš uporabljati vse svoje komunikacijske kanale, ki jih uporabljaš tudi v komunikaciji s človekom."

Robota bodo predvidoma začeli uporabljati maja prihodnje leto na oddelkih žilne in torakalne kirurgije, z njim pa želijo razbremeniti bolnišnično osebje: "Se pravi s pacienti se lahko dodatno ukvarja, kot se ob teh obremnitvah, ki jih danes ima, ukvarja osebje."

Robot je humanoiden: "Noge so sklop motorjev na kolesih, roke so povsem gibljive, delno pa so gibljive tudi dlani."

Opremljen pa je tudi s tablico, tako da lahko komunikacijo izvajamo tudi s pomočjo tablice kot dodatnim vizualnim kanalom za razlago.