Foto: BoBo
Foto: BoBo

S povišanim krvnim pritiskom se sooča skoraj polovica odraslih Slovencev. Ker posebnih znakov ni, se večina bolezni ne zaveda, med zdravljenimi pa je kar 75 odstotkov takih, ki zaradi neupoštevanja zdravnikovih navodil in nerednega jemanja zdravil nimajo dobro urejenega krvnega pritiska.

Bolezen, katere svetovni dan smo zaznamovali v petek, je prerasla že v epidemijo, pri tem pa dolgotrajno povišan krvni tlak poveča tveganje za srčno možgansko kap, srčno žilne bolezni, okvare ledvic in oči. Bolniki z zmerno hipertenzijo včasih občutijo glavobole, vrtoglavost, šumenje v ušesih in krvavitve iz nosu.

V večini primerov pa povišan krvni pritisk ne povzroča težav, zato ga imenujejo tihi ubijalec. Nevarnost za bolezni srca in ožilja začne naraščati , ko krvni pritisk preseže 120/8o. O visokem krvnem tlaku pa govorimo, kadar je sistolični tlak 140 mm Hg ali več in diastolični 9o mm Hg ali več. V tem primeru je potrebno zdravljenje.

Za preprečevanje te bolezni pa je najpomembnejši zdrav življenjski slog – od zdrave prehrane, telesne aktivnosti, normalne telesne teže , opustitve kajenja do obvladovanja stresa.

Več pa v Minutah za zdravje na spodnji povezavi:

Hipertenzija ali povišan krvni tlak