Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko sta časopisni podjetji Večer in Dnevnik lani od Agencije za varstvo konkurence prejeli dovoljenje za združitev, še vedno ni znano, kdaj bo ta izvedena. Po poročanju medijev naj bi po neuradnih informacijah prizadevanja celo zastala, na to naj bi nakazoval tudi razvoj dogodkov v obeh podjetjih; lastnik Večera pa je ustavitev procesa za zdaj zanikal.

Združitev dveh izmed treh največjih slovenskih časopisov naj bi dobila veter v jadra z lanskim dovoljenjem Agencije za varstvo konkurence, a je nato vse potihnilo.

Zaposleni slabo obveščeni

Kolektivi obeh časopisov o poteku združevanja podrobneje niso obveščeni. Novinarji Dnevnika so zadnje informacije dobili v začetku decembra, ko so jim dejali, da združitev poteka počasneje od načrtov, a naj bi jo vendarle dokončali do marca ali aprila, pravi predsednik sindikata Igor Dernovšek. Tudi posebne delovne skupine, ki naj bi pripravljale združitev, po Dernovškovih informacijah še ne delujejo.

Še naprej ločene kolektivne pogodbe

Na to, da sprememb še nekaj časa ne bo, nakazuje tudi razvoj dogodkov. Novinarji Dnevnika so z vodstvom pred kratkim podpisali podaljšanje kolektivne pogodbe za leto dni, novinarji Večera, ki jim pogodba poteče februarja, pa naj bi pogajanja začeli kmalu. Sindikalist Bojan Bauman je prepričan, da bi, če bi se združitev obetala v kratkem, pripravljali skupno kolektivno pogodbo.

Uradnih informacij ni

Neuradno naj se lastniki podjetij ne bi sporazumeli o vrednosti obeh podjetij. Vodstvi o združitvi za zdaj molčita. Iz Dnevnika so nam sporočili, da je predsednik uprave Bojan Petan na dopustu v tujini, direktor Večera Uroš Hakl, ki je ustavitev procesa družitve za STA zanikal, pa se na naša vprašanja še ni odzval.