Stojnica oblikovalke stekla Tadeje Nemček. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Stojnica oblikovalke stekla Tadeje Nemček. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Več kot 30 ustvarjalcev se je tik pred začetkom čarobnega decembra s svojimi kreacijami predstavilo v dvorani Vetrinjskega dvora. Med njimi tudi zasavska oblikovalka nakita iz premoga Marjeta Hribar, ki želi premog predstaviti v novi luči. "Naša blagovna znamka izhaja ne samo iz tega, da smo dali premogu novo življenje, ampak predstavlja različen sortiman, ki je dostopen tudi tukaj v Mariboru. Vedno si je težko preko spleta predstavljati kakšni so kosi, zato je zelo pomembno, da jih pogledamo, jih primemo v roke in s tem dobimo tisti občutek za njih," pove mlada ustvarjalka.

In doda: "Zdi se mi, da je v bistvu premog je tak naravni material, da se vsak poveže z njim. Neverjetno pa je, da smo ga za toliko časa pozabili in imeli v slabi luči ter prepoznali samo njegove druge kvalitete. Zdaj pa prihaja na plan, ampak v čisto drugačni obliki kot prej. Se mi zdi, da nekateri zelo čustveno odreagirajo – starejši, ki jih poveže z njihovimi spomini, se mi zdi, da dobijo en košček svojega otroštva nazaj, drugi pa ga obravnavajo kot navdihujoč predmet in ga bodo zagotovo prenesli v prihodnost." Veliko pozornosti je bila na njeni stojnici deležna tudi geoda z uranovim steklom in premogom.

Marjeta Hribar ustvarja pod blagovno znamko KUOLMI. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Marjeta Hribar ustvarja pod blagovno znamko KUOLMI. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Ustvarjalci z izdelki predstavljajo svojo zgodbo

Ko kupimo izdelek od lokalnega ustvarjalca, ga s tem podpremo, spoznamo njegovo zgodbo in vstopimo v njegov svet. Zgodba mlade oblikovalke Nike Klinec se vrti okoli trajnosti, na čemer temelji tudi njen nakit.

"Posebnost je ta, da oblikujem iz recikliranega srebra, kar je za naravo velika prednost, ker se ne uporablja rudarjeno srebro, ampak srebro, ki je v starih elektronskih napravah. To se potem ponovno pretopi, oblikuje v žice in plošče in potem v bistvu jaz oblikujem. Je pa pri samem stilu oblikovanja moja posebnost to, da imam rada organske oblike, surovo srebro. Se mi zdi, da to zelo lepo pride do izraza na ženskem telesu," nam v pogovoru pove Nika.

Stojnica Nika Klinec Jewellery. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Stojnica Nika Klinec Jewellery. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Ustvarjalci so postregli tudi z edinstvenimi oblačili, ilustracijami, dekorjem, keramiko in še bi lahko naštevali. Gaja Madžarevič pa je s konceptom Gajine drevesne hiške želela spodbuditi obiskovalce, da postanejo najboljša različica sebe.

"Moja ideja je, da izdelujem lesene joga bloke, ki človeka podpirajo in hkrati tudi motivirajo, da dela jogo na telesu prijazen način. Ali pa, da nas joga blok podpre, nam da oporo - da je naš pripomoček, ki nam je v oporo in naš zvesti kompanjon. In ker so leseni in zelo lahki, nam dajo tudi občutek stika z naravo. Potem pa imam tudi kolekcijo enajstih dekorativnih povšterčkov, da prinesem umetnst, slike na naš kavč, v naše dnevne sobe, da si lahko ustvarimo majhen kotiček kot drevesno hiško, kjer se lahko posvetimo sebi," nam svojo idejo in izdelke na barviti stojnici predstavi Gaja.

Stojnica Gaja's tree house. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Stojnica Gaja's tree house. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Priložnost za nakup unikatnih daril

Predpraznični sejem je bil tako priložnost tudi za prednovoletne nakupe. Kot se strinjajo številni ustvarjalci, je povpraševanje po izdelkih v predbožičnem času večje. Vendar pa oblikovalka stekla Tadeja Nemček poudarja, da se morajo tudi sami prilagajati sezoni. Sama je zato poleg številnih izdelkov iz barvitega taljenega stekla v svojo ponudbo dodala tudi božične okraske.

"To je zelo lep čas in ni težko najti izdelkov oz. se jih spomniti in izdelati nekaj novega. Sploh pri steklu imam na razpolago res čudovit material, ki kar kliče k temu, da bi kaj posnemala … recimo steklene snežinke so skoraj takšne kot prave. In krasno je, če na kakšnih drevescih božični obesek obžari svetloba lučk. To je res lahko čarobno. Sploh ta zimski čas, ko malo pogrešamo barve iz narave, lahko barvan steklen izdelek zelo spremeni dom," pove Tadeja in doda, da umetnost taljenja stekla dopušča veliko kreativnosti, vendar obenem zahteva mnogo potrpežljivosti in tehničnega znanja.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Želela sem, da bi tudi v Mariboru imeli tak kvaliteten sejem"

Prodajno-razstavni sejem ARTish, ki v ospredje postavlja kreativnost, ima sicer dolgo tradicijo. "ARTish smo začeli 2011, že trinajsto leto delujemo. Največ smo prisotni v Ljubljani na Gallusovem nabrežju, tam smo vsako soboto od aprila do oktobra. Od letos smo še v Mariboru, tudi v Radovljici smo, vabijo nas tudi v Koper. Je pa res, da ni več prostora, da bi lahko sprejeli vse ustvarjalce. So dodatne prijave in ljudje ostajajo tudi na čakalnih listah, da se udeležijo sejma kot razstavljavec," pove idejna vodja in organizatorka Erika Felicijan.

Štajerska prestolnica je sejem tokrat gostila drugič, pobudnica za njegovo izpeljavo pa je bila Nina Logar, znana pod ustvarjalnim imenom Ninarozina. "Želela sem, da bi tudi v Mariboru imeli tak kvaliteten sejem, da bi lahko Mariborčanom ponudili takšno ponudbo. Nisem hotela odkrivati tople vode, ampak sem želela, da ARTish pride v Mariboru, ker sem tu videla velik potencial. Prvič je bil konec marca, na materinski dan, bil je zelo v redu odziv. Ljudje so vajeni, da se v Vetrinjskem dvoru nekaj dogaja. Tudi tu smo malo predrugačili ta sejem in dodali vsebino, kot so delavnice za družine in otroke. Prav tako pa tudi nekemu iz lokalnega okolja ponudimo, da se predstavi s svojo dejavnostjo," pove Nina.

Ena izmed dejavnosti, ki jo je bilo mogoče spoznati na tokratnem sejmu je bila tako tudi terapija shiatsu, ki spada med oblike alternativnega zdravljena in je sicer precej bolj poznana v tujini kot pri nas. "Ta terapija izhajajo iz Japonske in njeno bistvo je, da človeka jemlje celostno. Gre za to, da je zelo pomembno, kako živimo, kako se prehranjujemo, kakšne dejavnosti izvajamo, če smo pod stresom ali imamo mirno življenje. V glavnem temelji na meridijanih, ki potekajo skozi naše telo. In gre za to, da večkrat, če imamo kakršnekoli težave ali bolečine, prihaja do zastojev v telesu in mi z našimi tehnikami te zastoje sproščamo, da energija, ki teče po meridijani, ponovno steče in na tak način lahko prihaja do samozdravljenja," pove Maja Logar. Prednovoletno ARTish druženje je tako poskrbelo za bogat program. V Vetrinjskem dvoru pa bo pestro tudi ta vikend - odvijal se bo namreč Festival rokodelcev.

Erika Felicijan in Nina Logar. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Erika Felicijan in Nina Logar. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič