Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem UKC-ju so razmere čedalje bolj napete tudi zaradi domnevnih pritiskov vodstva na zaposlene. Včeraj bi moral o prijavah mobinga razpravljati tudi svet zavoda na nujni seji, a je bila ta tik pred začetkom preložena. Člani sveta so želeli obravnavati domnevne nepravilnosti v zavodu, vodstvo zavoda pa je s pravnim mnenjem dokazovalo, da je bila seja sklicana nezakonito.

Preklic nujne seje sveta UKC Maribor je zahteval Jože Šabeder, ki je pred dvema tednoma odstopil kot predsednik in član sveta. Zato je sejo v skladu s poslovnikom sklical njegov namestnik Mitja Hojs: "Šabeder je 18. februarja nepreklicno odstopil, danes pa pošilja preklic nujne seje. Po pogovoru z ministrstvom sem se odločil, da sejo preložimo do razjasnitve okoliščin."
Zahteva za preklic seje pa je bila podkrepljena z mnenjem pravne službe UKC, da je sklicana nezakonito, saj da Šabedrov odstop še ni veljaven. Prav tako naj bi bila nezakonita točka dnevnega reda o mobingu, ker naj bi bilo to zunaj pristojnosti sveta.

"Zadeve grejo v to smer, da se čim bolj zamikajo in da se informacije čim bolj skrivajo tako nam, članom sveta, kot javnosti," dodaja Hojs in ocenjuje, da
gre za manever vodstva, da ne prihaja do obravnave zanj neprijetnih tem. Zdaj bo počakal na stališče ministrstva za zdravje.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je za TV Maribor zanikal, da bi trije zaposleni prijavili mobing: "In v teh treh primerih ni bilo mobinga. Ena delavka je dobila opomin, ker je kršila karantensko odločbo, kar so nam sporočili iz druge bolnišnice in oni dali prijavo. In če zahtevaš od ljudi, da delajo v redu, če zahtevaš red, to ni mobing."

Priznal pa je, da so odpustili vodjo kadrovske službe, in sicer po njegovih besedah zaradi v nadzorih odkritih nepravilnosti in neprimernega odnosa do anesteziologov. Na vprašanje, ali so Šabedru v UKC Maribor omogočili cepljenje, Flis ni odgovoril. Potrdil pa je, da zdravnik, ki je potoval v Namibijo, ni več namestnik predstojnika oddelka za nevrokirurgijo.