Vlada je v torek na dopisni seji sprejela šesti paket ukrepov za omilitev posledic epidemije. Predlog zakona o interventnih ukrepih je poslala v obravnavo v Državni zbor, nanj pa sta se že odzvali tudi vodstvi reprezentativnih predstavnikov podravskega gospodarstva in podjetništva ter obrtništva. Menita, da gre za manjši obliž na veliko rano in da bo potrebna nadaljnja pomoč gospodarstvu, ki jo je pristojni minister Počivalšek že napovedal v obliki sedmega protikoronskega svežnja.

Trgi se zapirajo, podjetja v nekaterih panogah, zlasti v gostinstvu, ne obratujejo, opozarja na negativno gospodarsko sliko zaradi strogih protikoronskih ukrepov direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik, ki pozdravlja tudi zadnje ukrepe za pomoč gospodarstvu, a meni, da je to premalo: »V naslednjem letu pričakujemo kar nekaj stečajev in zapiranja podjetij.« Ob tem dodaja, da ima glede na njihovo raziskavo 51 podravskih podjetij delavce na čakanju.

Da se celotno gospodarstvo ohlaja, pritrjuje tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko, ki prav tako soglaša s predlogom glede doslej sprejetih ukrepov vlade za pomoč gospodarstvu, a še zmeraj izpostavlja velike težave podjetij, zlasti z likvidnostjo: »Zavedamo se, da ne moremo narediti enake poteze kot Avstrija, ki podjetjem za november v času zaprtja povrne 80 odstotkov prihodkov, ki so jih imeli v enakem obdobju lani, torej nekaj, kar bi rešilo slovensko ekonomijo. Vemo, da Slovenija nima takih kapacitet dolžniških virov, kot jih ima Avstrija.« Pulko glede na trenutno stanje meni, da bo leto 2021 leto odpuščanj.

Direktor mariborskega Zavoda za zaposlovanje Bernard Memon pravi, da je trenutno stanje na trgu dela stabilno in upa, da bodo ukrepi iz šestega protikoronskega paketa v podjetjih učinkovali, če bo država dejansko pokrila fiksne stroškov podjetij. Trenutno je na mariborskem Zavodu za zaposlovanje prijavljenih okoli 12.200 oseb, kar je odstotek in pol več kot septembra in 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay