V Mariboru je aprila lani zaživela izposoja koles MBajk, ki občanom in obiskovalcem mesta ponuja izposojo javnih koles. Sistem, ki deluje 24 ur na dan vse dni v letu, je od danes bogatejši še za dve novi postaji koles ob Cesti Proletarskih brigad.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na otvoritev dveh novih Mbajk postaj na Cesti proletarskih brigad, od katerih je ena nameščena ob križišču z Betnavsko cesto, druga pa ob Tržnici Tabor, je zelo ponosen direktor podjetja Europlakat Marko Kolbl, saj je bilo ravno to podjetje tisto, ki je na tem področju zaoralo ledino: "Veliko število uporabnikov in opravljenih izposoj potrjuje, da je naš sistem izposoje koles dobro domišljen. To velja tako za umestitev postaj, kot tudi za tehnične rešitve. Uporaba koles je preprosta in udobna, z našim servisom pa skrbimo še za njihovo redno vzdrževanje. Še posebej pa smo ponosni, da s to našo rešitvijo pomagamo spreminjati navade ljudi v smeri trajnostne mobilnosti."

Zabeležili niso niti ene kraje kolesa, dnevno pa odpeljejo na popravilo okrog deset koles. S sistemom MBajk je v Mariboru 17 tisoč 500 uporabnikov opravilo že pol milijona voženj, pričakujejo, da jih bo v letošnjem letu še več. Donatorski podjetji, ki sta postavili 24. in 25. postajo gledata na to kot na investicijo, ne pa kot strošek, saj tako prispevata k trajnostni mobilnosti. Župan Aleksander Saša Arsenovič: "Skupni interes občine Maribor in Javnega holdinga je zagotavljanje najkakovostnejšega mestnega servisa, spodbujanje trajnostne mobilnosti in vrhunske kakovosti življenja v mestu. Sevis nameravamo še širiti, in sicer do mariborske vzpenjače, do mariborskega otoka in na Pobrežje."

Največ izposoj v enem dnevu so v Mariboru zabeležili 11. oktobra lani, ko je bilo opravljenih 3.623 izposoj, sicer pa zabeležijo dnevno od 900 do 1000 izposoj. Februarja letos so zabeležili 25 tisoč 598 izposoj.