Župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Svetniki občine Slovenska Bistrica se bodo danes, v četrtek, 26. januarja, sestali na redni seji in v prvem branju med drugim obravnavali letošnji občinski proračun. Največ pozornosti pa bosta gotovo deležna predloga za višje cene komunalnih storitev in storitev javnih vrtcev.

Kot poudarja bistriški župan Ivan Žagar, so tako na pripravo proračuna kot na napovedane podražitve vplivale okoliščine pri nas in v svetu – energetska kriza, zviševanje stroškov dela in inflacija. "V proračunu za letošnje leto je slabih 35 milijonov evrov prihodkov, od tega je dvajset milijonov in pol primerne porabe. Razlika so ostali prihodki, od tega je slabih 7 milijonov sofinancerskih sredstev za različne projekte. Ti glavni projekti so dokončanje kanalizacije na Zgornji Polskavi, dokončanje plezalnega centra in začetek gradnje oziroma dograditve zdravstvenega doma," pravi Žagar in poudarja, da dodatno zadolževanje letos ni predvideno.

Občinski svetniki bodo imeli danes, kot že omenjeno, na mizi med drugim predlog za zvišanje cen komunalnih storitev. "Do višanja cen prihaja zaradi cen energentov, pa tudi višjih plač, in posledično vseh storitev. Narejen je primer izračuna za štiričlansko družino - pomeni dvig položnice za komunalne storitve za šest evrov oziroma okrog 14 odstotkov," pove Žagar.

Obeta se tudi zvišanje zneskov na položnicah za javne vrtce, tudi zaradi višjih stroškov materiala in storitev, tudi zaradi dviga plač vzgojiteljicam pomočnicam. Cene naj bi se zvišale v povprečju za 14 odstotkov in pol, odvisno od otrokove starosti. Na vprašanje, ali pričakuje, da bodo svetniki podražitve potrdili, pa župan odgovarja: "Na odborih so sicer bila vprašanja svetnikov, ni pa bilo zaznati, da podražitev ne bi potrdili. Treba je vedeti, da če ne pride do potrditev podražitev, bodo nastale izgube in nekdo jih bo moral pokriti."

Povejmo še, da bodo svetniki potrjevali tudi dobitnike občinskih priznanj – za častnega občana Slovenske Bistrice je predlagan projektant mostov Marjan Pipenbaher.