V Slovenski Bistrici se te dni veliko dogaja - vabijo dogodki v okviru Tedna vseživljenjskega učenja. Foto: Promocijsko gradivo/Bojan Brumec
V Slovenski Bistrici se te dni veliko dogaja - vabijo dogodki v okviru Tedna vseživljenjskega učenja. Foto: Promocijsko gradivo/Bojan Brumec

V Slovenski Bistrici je v tem tednu živahno - Teden vseživljenjskega tedna je namreč. Lokalna koordinatorka je tamkajšnja Ljudska Univerza, ki vabi na številne dogodke. Pripravili so jih kar okrog sto. Jutri, v sredo, 24. maja, pripravljajo med 9. in 20. uro Parado učenja.

Tedni vseživljenjskega učenja so v Sloveniji prisotni že 28 let, Ljudska Univerza Slovenska Bistrica sodeluje kot lokalni koordinator skorajda od samega začetka, že 27. leto, je povedala direktorica tega zavoda Brigita Kruder, ki ob tem poudarja pomen vseživljenjskega učenja: "Vseživljenjsko učenje je namreč tisto, ki po vseh raziskavah sodeč najbolj pomembno vpliva na dolžino življenja, njegovo kakovost in na percepcijo zadovoljstva posameznika, ki ga ima s svojim življenjem."

Pripravljajo vrsto dogodkov, kot so delavnice, učne ure z najrazličnejšimi temami. Kot omenjeno, pa jutri, v sredo, v parku za bistriško knjižnico pripravljajo dogodke na Paradi učenja. "Posebnost letošnje Parade učenja je ta, da je tudi evropsko leto spretnosti, in zato želimo še posebej izpostaviti spretnosti, vse tiste, ki so pomembne za kakovostno življenje posameznika v sodobni družbi," pravi Brigita Kruder in dodaja: "Posebej bomo izpostavili tiste prednosti, na katere ne pomislimo na prvo žogo. Torej ne samo poklicne spretnosti, ampak ampak tiste, ki jih potrebujemo, da zadovoljno in opolnomočeno živimo v sodobni družbi. Gre za medijsko pismenost, finančno, socialno,.. Kako skrbimo za ohranjanje svojega duševnega zdravja, kako dobro funkcioniramo v družbi skupaj z drugimi ljudmi in tako naprej."

Tako bo med drugim Center za krepitev zdravja pripravil predavanje o spoprijemanju s stresom in tesnobo, predstavili bodo tudi program o zdravi prehrani, govor bo tudi o pravilni vadbi in tako naprej. Posebna stojnica pa bo namenjena zbiranju prijav za "job shadowing" oziroma krepitev kompetenc na delovnem mestu. To bo osrednji spremljevalni dogodek Parade učenja, kjer bodo predstavili različne poklice, še pove sogovornica: "Povabili smo vse podizvajalce, da poskušajo ponuditi senčenje na delovnem mestu." Prijave zbirajo do konca maja.

Lani je bila v okviru bistriškega tedna vseživljenjskega učenja najbolj uspešna akcija Bistriška ulica z najlepšim imenom, letos pa bodo v ospredju bistriške hiše in ljudje.