Krajani Kalš si vetrne elektrarne ne želijo, a je svet KS Šmartno na Pohorju lani vseeno izglasoval soglasje za njeno postavitev (fotografija je iz leta 2020). Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič
Krajani Kalš si vetrne elektrarne ne želijo, a je svet KS Šmartno na Pohorju lani vseeno izglasoval soglasje za njeno postavitev (fotografija je iz leta 2020). Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič

Jutri, v nedeljo, v Krajevni skupnosti Šmartno na Pohorju potekala t. i. ljudska iniciativa oziroma glasovanje o tem, ali naj se prekliče soglasje sveta krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju, na podlagi katerega lahko investitor, Energo Maks iz Slovenskih Konjic, pridobi gradbeno dovoljenje za postavitev vetrne elektrarne v Kalšah. Soglasje je na svoji 4. redni seji 17. junija lani izglasoval Svet krajevne skupnosti, a krajani zaselka Kalš, kjer naj bi bila postavljena vetrna elektrarna, temu ostro nasprotujejo, zato so sprožili postopek ljudske iniciative.

Krajani Kalš želijo doseči preklic soglasja, saj krajevna skupnost pri odločanju o tem ni upoštevala njihovih argumentov in sklepov, sprejetih na zboru krajanov, pojasnjuje predsednik vaškega odbora Aleš Frešer. "Elektrarni nasprotujemo zaradi neposredne bližine hiš in posledično negativnih vplivov na zdravje. Tudi ministrstvo za zdravje je podalo mnenje, da postavitev vetrne elektrarne v oddaljenosti 150 m od bivališč v nobenem primeru ni sprejemljiva. Taka bližina po njihovem mnenju predstavlja fizično nevarnost in gotovo bo moteč za prebivalce tudi slišni spekter hrupa. Ministrstvo za okolje in prostor meni, da je splošna praksa priporočljivega odmika več kot 700 metrov in da ima lahko odmik 150 m pomemben vpliv na materialne dobrine zaradi možnosti nesreč."

Mnenja in priporočila ministrstev so premalo, se strinjata župan Ivan Žagar predsednik krajevne skupnosti Modest Motaln, ki sicer podpirata zeleno energijo. Zakonodajo bi bilo treba urediti na strokovni osnovi. Modest Motaln pravi: "Nerazumljivo je, da se mora o tako pomembnih stvareh odločati na mikro lokalni ravni. Svet KS ni strokovni organ, ki bi lahko odločal o tem, kakšna je primerna oddaljenost vetrnic od prvih hiš. Mi lahko odločamo o tem, kaj hočemo in česar nočemo, o tako pomembni stvari, kot je postavitev vetrnice in kakšen je njen vliv na zdravje ljudi, pa bi morala jasna merila postaviti država. V svojih aktih bi morala zapisati dovoljen odmik od prvih hiš, tako kot je to zapisano v bavarskem zakoniku, ki določa, da mora biti odmik od naselij 10-kratnik višine stebra. Zato imajo krajani Kalš povsem legitimno pravico, da zahtevajo razveljavitev sklepa KS."

Nedeljsko glasovanje bo uspešno, če bo večina krajanov, ki se ga bo udeležila, za to, da se prekliče soglasje Sveta krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju. Pri tem pa ni pomembno, koliko volivcev se ljudske iniciative udeleži.