Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Za sortirnico odpadkov mariborske Snage je nekaj burnih let zaradi investicijskih nepravilnosti, predvsem predimenzioniranosti, in nesoglasij med Snago in izvajalcem. A v podjetju upajo, da so pred njimi vendarle lepši časi.

Snagina sortirnica dnevno predela okoli 160 ton mešanih komunalnih odpadkov in 75 ton embalaže. Zaradi predimenzioniranosti obrata to zadostuje za enoizmensko delo 23-ih delavcev. Upajo pa, da bodo lahko kmalu priskrbeli delo za tri izmene, pravi direktor Franc Dover:

"Računamo konec leta 2021, najkasneje pa v prvem kvartalu leta 2022, na novo okoljevarstveno dovoljenje, s katerim bi lahko potem presortirali vse odpadke, ki nam nastanejo na področju gospodarskih javnih služb, ki jih opravljamo, in še dodatne, tržne."

Investicijskih in obratovalnih stroškov sortirnica za zdaj ne pokriva, a je za natančne poslovne ocene še prezgodaj. Spopadajo se tudi z drugimi težavami, kot je epidemija:

"Poslujemo v zelo oteženih pogojih. Lahko rečem, da je veliko pravnih oseb odpovedalo storitev. Zaradi določenih pogojev poslovanja tudi določenih storitev nismo mogli opravljati, zaradi varnosti. Zgodil se je tudi dvig minimalne plače. To vse vpliva na naše poslovanje."

10-milijonski kredit, ki so ga najeli za gradnjo sortirnice, odplačujejo nemoteno, a se bodo skušali dogovoriti za ugodnejše pogoje odplačila, s čimer bi omogočili obnovo dotrajanega avtoparka.

Kljub temu pričakujejo, da bo poslovni izid lanskega leta pozitiven, kar bo pripomoglo k posodobitvam in odplačevanju milijonske izgube iz prejšnjih let.