Foto: PGD Zgornja Bistrica
Foto: PGD Zgornja Bistrica

Vetrolom je pred tednom dni v Občini Slovenska Bistrica po ocenah povzročil za 150.000 evrov škode na objektih in infrastrukturi, medtem ko škoda na gozdovih še ni ocenjena. Veter je razkril tudi del strehe na tinjski osnovni šoli, ki so jo že sanirali, sanacija strehe na OŠ Šmartno na Pohorju pa bo bolj zahtevna. Pouk kljub temu poteka nemoteno.

Poškodovana kritina na 75 objektih, trije poškodovani osebni avtomobili in številna podrta drevesa so bili posledica močnega vetra v bistriški občini pred tednom dni.

Na objektih je po ocenah za 100.000 evrov gmotne škode, ocenjuje poveljnik civilne zaščite Branko Hojnik, "še dodatnih 50.000 pa je škode pri vzpostavljanju prvotnega stanja na infrastrukturi in odstranjevanju podrtih dreves."

Skupaj je torej škode za vsaj 150.000 evrov, k čemur je treba dodati še škodo na gozdovih in parkih, ki še ni ocenjena.

Na ceste je padlo 30 dreves, ki so jih gasilci sproti odstranjevali, veliko nevarnost pa so predstavljala tudi padajoča drevesa v parku in pri Zdravstvenem domu. K sreči se ni nikomur nič zgodilo. Župan Ivan Žagar poudarja, da je za to treba ponovno izreči hvalo in pohvalo gasilcem in vsem, ki so pomagali.

Sanacija škode na javnih objektih sicer še poteka. Odkrito kritino na šoli v Tinju so že nadomestili, poškodovana streha na OŠ Šmartno na Pohorju pa bo prav tako kmalu popravljena. "Gre za drugo vrsto kritine, ki jo bo prav tako treba urediti in ta hip že zbiramo ponudbe izvajalcev," pojasnjuje župan Žagar in dodaja, da se bodo o ponovni zasaditvi porušenih dreves v parku posvetovali z Zavodom za varstvo narave.