Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jutri se začenja novo šolsko leto. Učenci, učitelji in starši si želijo, da bi tokrat v celoti potekalo v šoli, in da ne bi več uvajali pouka na daljavo. V šolah so se na zagotavljanje varnega šolskega okolja dobro pripravili, v veljavi pa bodo podobni ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije kot ob zaključku prejšnjega šolskega leta.

Šolarji se veselijo vrnitve v šolo in si želijo, da bi v šoli ostali neprekinjeno vse leto. IZJAVA
Na zagotavljanje varnega šolskega okolja so se v šolah temeljito pripravili, učilnice so razkužene, protokoli pripravljeni, pojasnjuje ravnateljica OŠ Toneta Čufarja Maribor Eva Raušl: "Posvečali smo se higieni, razkuževanju in prezračevanju vseh prostorov, ko pridejo naši učenci, pa bodo seveda v veljavi razdalja, maske, urnik kosil v jedilnici in malica v razredih."

Načrtujejo vse dejavnosti rednega in razširjenega programa, obiske gledališč, ekskurzije in šolo v naravi in upajo, da jih bodo lahko izvedli.

V glasbenih šolah so uvedli dodatne ukrepe pri pouku inštrumentov. Ravnateljica Konservatorija za glasbo in balet Maribor Helena Meško: "Pri nas so težava aerosoli, ki se jih pri pouku določenih inštrumentov, kot so pihala in trobila, in petja izloča še več, zato imamo v uporabi posebne pregrade."

Vsebinsko pa bo začetek šolskega leta namenjen snovi, ki morda ni prišla na vrsto med šolo daljavo. Ravnatelj Gimnazije Antona Martina Slomška Samo Repolusk: "Po vsebinski plati bodo učitelji pred izzivom nadoknaditi oziroma nadomestiti nekatere primanjkljaje iz preteklega šolskega leta."

Zato upajo, da do zapiranja šol ne bo več prišlo.