V spodnjem Podravju je voda, ki priteče iz pip pozno popoldne in zvečer motna, kalna in polna usedlin (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
V spodnjem Podravju je voda, ki priteče iz pip pozno popoldne in zvečer motna, kalna in polna usedlin (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

V spodnjem Podravju je voda, ki priteče iz pip pozno popoldne in zvečer motna, kalna in polna usedlin. Težavo so opazili pri kar 30 tisoč gospodinjstvih oziroma odjemalcih, ki se napajajo iz vodovoda Komunale Ptuj.

Direktor občinske uprave Damjan Napast pravi, da so težavo opazili tudi v Kidričevem: "Takoj smo pristopili k akciji in smo poklicali Komunalo Ptuj, v čem je problem, dejansko je prišlo do 35-odstotnega povečanega pretoka v našem vodovodu."

Prekomerno porabo vode opažajo že ves teden, pravi direktor Janko Širec s ptujske komunale: "V normalnih mi črpamo 12,5-13 kubikov dnevno, že v začetku tedna smo prišli na blizu 20, to pa pomeni preobremenitev našega vodooskrbnega sistema." Dodaja, da je zato do preklica uporaba pitne vode v spodnjem Podravju prepovedana "za tiste primere, ki niso nujni, kot je zalivanje vrtov, pranje avtomobilov predvsem pa polnjenje bazenov."

Pri tem pa Širec s komunale zatrjuje: "Moram pa jasno povedat, da voda je pitna in uporabna." Napast z občine Kidričevo pa dodaja: "Treba počakat, da se usedline usedejo in potem je zgornji del piten."

Ali je uživanje kalne vode z usedlinami res neškodljivo, smo pisno vprašali zdravstveni inšpektorat. Odgovor še čakamo.