Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Dobra dva meseca pred načrtovanim začetkom mature je glede njene izvedbe še veliko neznank. Šolsko ministrstvo je srednjim šolam sicer že poslalo koledar preverjanj, a podrobnejših informacij še ni. Z različnih strani se vrstijo tudi pozivi k prilagoditvi letošnje mature. Ministrstvo sedaj pripravlja več scenarijev, njihova izvedba bo odvisna od mnenja zdravstvene stroke. Največje breme pa bo na ravnateljih in profesorjih, ki bodo morali načrte uresničiti. Preverili smo, kako se na maturo pripravljajo mariborske srednje šole, kjer bo splošno in poklicno maturo opravljalo okoli 1400 dijakov.

Kljub časovni stiski se šole na izvedbo mature še ne morejo ustrezno pripravljati, saj natančnih navodil še ni, pravi vodja aktiva ravnateljev mariborskih srednjih šol Herman Pušnik. Ena glavnih zahtev ravnateljev je, da se dijakom omogočijo tudi priprave na maturo pod vodstvom profesorjev.

Najpomembnejši bosta seveda varnost in kakovost. Pa logistika, kot so prevoz dijakov, prehrana in bivanje v domovih. Ob ustreznih navodilih in pomoči Pušnik večjih težav ne pričakuje. Ravnatelj gimnazije in srednje kemijske šole Ruše Samo Robič pa pravi ,da bo dodatno usklajevanje potrebno pri petem predmetu poklicne mature, ki se opravlja praktično.

V Dijaški organizaciji Slovenije zraven zdravstvene varnosti zahtevajo tudi enake pogoje za priprave in opravljanje izpitov. Predlagali so tudi zmanjšanje obsega snovi. Predstavnik mariborskih ravnateljev sicer ocenjuje, da so dijaki snov ustrezno predelali, tudi dijaška organizacija pa odziv dijakov na pouk na daljavo ocenjuje kot dober.

Ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič pa opozarja, da je časa vse manj in da bo treba ustrezno pripraviti tudi šolske prostore, zato želi čimprejšnja navodila.

Z državnega izpitnega centra sporočajo, da odpoved mature ne pride v poštev, prav tako ne posegi v vsebino. Ministrica za šolstvo pa je povedala, da ustrezno rešitev iščejo v konsenzu z zdravstveno stroko in šolskimi sindikati.