Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je v okviru regijskega obiska srečal s predstavniki Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, se udeležil podnebnega štrajka, obisk pa sklenil s srečanjem z mariborskim županom Aleksandrom Sašo Arsenovičem. Govorila sta o stanovanjski problematiki, dolgotrajni oskrbi in deinstitucionalizaciji.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na ministrstvu za solidarno prihodnost opravljajo regijske obiske po Sloveniji in obiskujejo občine, kjer imajo stanovanjske sklade. Minister Simon Maljevac: "Na področju stanovanjske politike vidimo glavno vlogo ministrstva kot koordinacijsko, želimo vzpostaviti sistem, ki bo robusten, jasen, za vse pod enakimi pogoji, to predvideva tudi javno financiranje gradnje. Naš načrt je to zastaviti do leta 2026 do takrat pa izpeljati vse projekte, ki so mogoči." Tudi podnebna politika je pomembna, zato se je minister Maljevac udeležil podnebnega shoda v Mariboru: "Pospešit moramo naše aktivnosti na tem področju."

Obisk ministra je bil vsebinsko pester, ocenjuje mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič, veseli se jasne vzpostavitve sistema najemniških stanovanj: "Mestna občina Maribor je v prejšnjem mandatu veliko naredila, da bi lahko kreirala samostojno stanovanjsko politiko z nakupi zemljišč od DUTBja, tako na področju Magdalene, Puhove, MTTja. Govorila sta tudi o dolgotrajni oskrbi starejših, ki prinaša veliko izzivov: "In veliko smo govorili o skupnostih v vseh smereh. Misliti je treba na vse segmente življenja, ne samo o vrtcih, ampak tudi dnevnih centrih aktivnosti za starejše ter jih organizirati v čimveč sosekah."