Število hospitaliziranih covidnih bolnikov v mariborskem Kliničnem centru se še naprej počasi, a zanesljivo zmanjšuje. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Število hospitaliziranih covidnih bolnikov v mariborskem Kliničnem centru se še naprej počasi, a zanesljivo zmanjšuje. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše nadaljujejo cepljenje z drugim odmerkom cepiva proti covidu-19. V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru se je cepilo okoli 1500 zaposlenih, več kot 130 že z drugim odmerkom. Sicer so razmere v bolnišnici že nekaj tednov stabilne, število covidnih bolnikov pa upada.

Število hospitaliziranih covidnih bolnikov v mariborskem Kliničnem centru se še naprej počasi, a zanesljivo zmanjšuje. Trenutno zdravijo 161 bolnikov, 36 na intenzivni terapiji. Zmanjšuje se tudi število okužb med zaposlenimi. Doslej jih je covid prebolelo okoli 800, skoraj 2 tisoč zaposlenih je prijavljenih za cepljenje. Do konca prejšnjega tedna so jih po podatkih bolnišnice cepili 1500, 130 jih je že prejelo tudi drugi odmerek cepiva. Zdravnik iz Urgentnega centra Simon Ranfl: "Zdaj sem se cepil drugič, sem pa delal že test za protitelesa in po 14 dneh so se protitelesa že pokazala."

Izkušnje že cepljenih so dobre, hujših stranskih učinkov ni bilo, dodaja zdravnica z oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Božena Kotnik Kevorkijan: "Po prvem cepljenju sem bila naslednji dan samo malo bolj utrujena, pospana, sicer pa nobenih težav in še en teden in bom odporna proti koronavirusnim okužbam."

Vse, ki imajo pomisleke glede cepljenja, prosimo, da o tem razmislijo, pa je javno pozval direktor bolnišnice Vojko Flis, ki je tudi sam že prejel drugi odmerek cepiva: "Cepljenje je edini izhod iz tega nesrečnega položaja, v katerem smo se znašli in če bomo vsi precepljeni, se bomo lahko zelo hitro vrnili v normalni življenjski ritem."

V mariborski bolnišnici je pred okužbo s covidom bodisi s cepljenjem ali prekuženostjo ta čas zaščitenih približno dve tretjini zaposlenih.