Foto: BoBo
Foto: BoBo

Število dnevno potrjenih okužb se zmanjšuje tudi v Podravju; v zadnjih treh tednih se je zmanjšalo za okoli 40 odstotkov. Število hospitalizacij v mariborskem UKC-ju pa za zdaj še ne upada, zato strokovnjake skrbi, kaj bi utegnila prinesti virusna različica omikron; želijo si večje precepljenosti in s tem zaščite pred težjimi poteki bolezni.

Še pred slabim mesecem so v Podravju v povprečju potrdili 600 okužb na dan, zdaj jih 280. Na upad so vplivali tako ukrepi kot cepljenje in prekuževanje s prebolevanjem, ocenjuje vodja mariborske enote NIJZ, epidemiolog Zoran Simonović: "Hkrati pa bolj dosledno izvajanje pogoja PCT - vse to je prispevalo k relativnemu zniževanju trenda okuževanja."

Pozitivni trendi pa se za zdaj še ne poznajo pri hospitalizacijah v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru: zdravijo 173 ljudi s covidom, kar je 8 več kot v petek. V intenzivni negi je 45 bolnikov; večina je necepljena, še posebej pa skrbi, da so med njimi tudi starejši in s kroničnimi boleznimi, razlaga vodja mariborske covidne intenzive Alenka Strdin Košir: "Sem res zelo razočarana, da so to še vedno necepljeni, tudi bolniki s kroničnimi boleznimi, s težkim srčnim popuščanjem in se niso cepili. Moram reči, da tega resnično ne razumem."

Ob zdajšnji zasedenosti bolnišnic strokovnjake skrbi, kaj bi utegnila prinesti nova, še bolj nalezljiva virusna različica omikron. Že zdaj je znano, da necepljeni prebolevniki zoper njo nimajo ustrezne zaščite. "To pomeni, da bi osebe, ki so v preteklosti že prebolele okužbo s covidom, morale svojo zaščito povečati z dodatnim cepljenjem," opozarja Simonović in svetuje, da se take osebe čim prej odločijo in opravijo osnovno cepljenje, tisti, ki so osnovno cepljenje že opravili in je od tega minilo že šest mesecev, naj opravijo poživitveno cepljenje.

Pri tem naj ne čakajo na nova, tudi omikronu prilagojena cepiva, saj se je bolje zaščititi prej kot kasneje, še dodaja Simonović.