Foto: BoBo
Foto: BoBo

Študenti imajo še do 16. avgusta čas za oddajo vloge za bivanje v študentskem domu ali za subvencijo za bivanje pri zasebnikih. V Študentski organizaciji študentom svetujejo tudi, naj ne zamudijo rokov za oddajo vloge za pridobitev štipendije in si pravočasno uredijo tudi subvencionirani prevoz.
Z oddajo vloge morajo pohiteti tisti, ki se potegujejo za katero od kadrovskih štipendij; podjetja, ki jih razpisujejo, namreč njihove prošnje pričakujejo večinoma v avgustu. Tisti, ki bodo prvič zaprosili za državno štipendijo, imajo čas še do konca septembra. Ker je z letošnjim letom do te štipendije zaradi dviga cenzusa upravičenih več dijakov in študentov, Tina Smonkar iz ŠOU Maribor svetuje, naj zanjo zaprosijo tudi tisti, ki jim je bila kdaj v preteklosti zavrnjena.
Do državne štipendije so upravičeni vsi, katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659, 30 evra.
Za Zoisovo štipendijo morajo študenti zaprositi do 7. oktobra.

Smonkarjeva svetuje tudi, naj si študenti pravočasno uredijo subvencionirani prevoz: "Če nekdo iz Maribora študira in živi v Ljubljani, lahko po ugodni ceni uporablja tako mestni prevoz v Ljubljani in Mariboru kot vlak ali avtobus med obema mestoma."
Prav zdaj študenti množično oddajajo vloge za sprejem ali podaljšanje bivanja v študentskem domu. V Mariboru naj bi razpisanih več kot 2400 mest zadostilo potrebam, a v prihodnjih letih je pričakovati večje generacije študentov.
Smonkarjeva ocenjuje, da v Mariboru pomanjkanja študentskih postelj za zdaj ni in da jih je tudi na trgu mogoče dobiti precej lažje kot v prestolnici ali na Obali.