Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ponudba počitniških študentskih in dijaških del je to poletje velika in po lanskem občutnem upadu znova primerljiva s tisto iz leta 2019, ocenjujejo v študentskih servisih. Trenutno delodajalci iščejo največ študentov za delo v gostinstvu in turizmu, da bi jih privabili, pa tudi zvišujejo plačilo.

Po letu dni, ki ga je tudi na področju študentskega dela krojila epidemija, študenti in dijaki zdaj lažje najdejo primerno počitniško delo. Ponudba del na Študentskem servisu Maribor je občutno večja kot lansko poletje, ko se je prepolovila, pojasnjuje Petra Kac: "Trenutno je ponudba študentskih del v primerjavi z lanskim poletjem štitikrat večja."

Da je študentskega dela zdaj spet na voljo toliko kot v predkoronskem letu 2019, ugotavljajo tudi na e-Študentskem servisu, urne postavke pa so višje, pojasnjuje Katarina Bremec Slanič: "Plačilo je v primerjavi z letom 2019 višje v povprečju za 0,5 evra na uro."

Še vedno je počitniško delo najhitreje mogoče dobiti v strežbi, le da so tokrat potrebe po študentih v gostinstvu in turizmu še večje kot sicer. Zato so pripravljeni ponuditi tudi precej višjo urno postavko od minimalne, ki je 5,89 evra bruto na uro. "Ponudnikom v gostinstvu in turizmu tudi mi svetujemo, da zvišajo urno psotavko, če želijo privabiti študente še v tej poletni sezoni," dodaja Slaničeva.

Med podjetji se je zelo povečalo tudi povpraševanje po študentskem delu v oglaševanju in trženju na družabnih omrežjih in v logistiki, prav tako je precej ponudbe za delo v trgovini, skladišču in proizvodnji.