Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svet UKC Maribor se bo popoldne sestal na nujni seji, potem ko je predsednik sveta zavoda Jože Šabeder pred dnevi odstopil. O razlogih za odstop tudi z mesta člana sveta zavoda Šabeder molči. Neuradno naj bi bili povezani z očitki o cepljenju mimo vrste in domnevnim mobingom, ki naj bi ga nad zaposlenimi izvajalo vodstvo bolnišnice, potem ko so ti opozorili na nekatere nepravilnosti, tudi finančno oškodovanje bolnišnice.

Jože Šabeder, ki je vodenje sveta UKC Maribor prevzel maja lani, razlogov za svoj odstop javno ne želi pojasnjevati. Bodo pa o njih in domnevnem mobingu, ki ga vodstvo bolnišnice izvaja nad delavci, potem ko so ti opozorili na nekatere nepravilnosti, člani sveta med drugim govorili na današnji nujni seji, ki jo je sklical namestnik predsednika sveta zavoda Mitja Hojs.

Med očitki, s katerimi so trije zaposleni seznanili člane sveta zavoda, so sumi o neustreznem kadrovanju v bolnišnici, na katere je opozorila nedavno odpuščena kadrovnica, in sumi o korupciji in finančnem oškodovanju bolnišnice. Gradivo javnosti ni dostopno, tudi obravnava te točke bo potekala brez novinarjev, a kot povzema Hojs: "Gre tako za nepravilnosti v skladišču tehničnega materiala kot za mobing nekdanje pomočnice direktorja, ki je sicer pooblaščena oseba za mobing v ukc, ki je sama izvajala mobing in samovoljno posegala v delovanje njihovih oddelkov."

Za rešitev naj bi se zaposleni, kot je zapisano v gradivu, najprej obrnili na direktorja, vendar
so se zadeve samo še stopnjevale. Prišlo pa je tudi že do odpovedi ene od žvižgačev.
Da bi preprečili nadaljevanje postopkov, so člani sveta zahtevali obravnavo te točke že za prejšnji seji, a je zdaj že nekdanji predsednik sveta zavoda ni uvrstil na dnevni red. Po govoricah naj bi s tem vračal usluge vodstvu - med drugim tudi za predčasno cepljenje proti covidu. Direktor bolnišnice Vojko Flis očitke o mobingu zaposlenih, ki so opozorili na nepravilnosti, zavrača.