Pogorela enota vrtca v Brezju. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Pogorela enota vrtca v Brezju. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Mariborski mestni svetniki so danes spet zasedali: zaključili so prejšnji teden nedokončano septembrsko redno sejo, kjer so med drugim potrdili občinski podrobni prostorski načrt za mobilnostno vozlišče na t. i. železniškem trikotniku, največ pozornosti pa je pritegnila kasnejša izredna seja o rebalansu proračuna.

Potem ko so mariborski svetniki prejšnji teden proračun znižali za skoraj 8 milijonov evrov, so ga danes povišali za 650 tisočakov, namenjenih obnovam pogorele stare enote vrtca v Brezju in sanitarij na Osnovni šoli borcev za severno mejo. Ker je občina to želela financirati s kasneje neuspelo prodajo zemljišča na Teznem, ob tem pa še celoviti obnovi Medvedove in Koseskega ulice, je predlagala še 2,8 milijonsko zadolžitev, kar je sprožilo razpravo.

Kritike načina financiranja

Opozicijska Stranka mladih – zeleni Evrope in koalicijski Socialni demokrati so si z amandmajem prizadevali, da bi za obnove cest pridobili druge vire in se zadolžili le v primeru vrtca in šole. Matej Žmavc, SD:

"Glede na obstoječo zadolženost Mestne občine Maribor, 75 milijonov evrov, negotove politične situacije, podražitev električne energije in plina ter, zlasti, obrestne mere, bi bilo dodatno zadolževanje Mestne občine Maribor za ureditev cest in ulic neodgovorno."

Župan Saša Arsenovič pa je glede obnov ulic pojasnil:

"Prihranimo, ker bomo plačevali za kredit manjšo obrestno mero in bo tudi cena izgradnje nižja, kot bi bila drugo leto, če bi drugo leto to sploh izvedli, glede na to, kakšna bo sestava mestnega sveta in drugih naših pozicij po volitvah, in bi znali ogroziti, da ta projekt še nadaljnjih 5 let ne bi prišel v izvedbo."

S tem so soglašali tudi nekateri opozicijski svetniki, med njimi v Listi Franca Kanglerja in Miha Recek:

"Ko ste vi nastopili mandat, je bila zadolženost 40 milijonov, danes je 75, in da mi danes ne bi potrdili zadolženosti, ko smo pa vlagali tudi v razno razne druge stvari, ki so bile tako pomembne."

Župan je odvrnil, da je občina na račun zadolževanja prejela precej več nepovratnega sofinanciranja. Svetniki pa so občinski predlog rebalansa nato podprli.