Terme Foto: BoBo
Terme Foto: BoBo

Največje mariborsko turistično podjetje Terme Maribor, ki želi na hčerinsko podjetje HBP prezaposliti več kot polovico od 160-ih uslužbencev, je z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije sklenilo več sporazumov in za zdaj pomirilo njihove skrbi glede pravic prezaposlenih delavcev.

Terme Maribor, ki so od leta 2013 v ruski lasti, v zadnjih letih pospešeno zmanjšujejo naložbe. Ob prodaji dobičkonosnih trgovin, termalnega centra in gostilne ter predaji dveh mestnih hotelov pod okrilje tuje franšize, prodajajo tudi gostilno Pri treh ribnikih in pohorski hotel Bellevue, katerega 20 zaposlenih so na hčerinsko podjetje že prezaposlili. Zdaj želijo enako narediti še za 86 zaposlenih v hotelu Habakuk. To je zmotilo sindikate, a so zdaj le sklenili ustrezne dogovore, pravi predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Boštjan Medik.

Po njegovih besedah se je podjetje zavezalo k omogočanju sindikalnega organiziranja tudi v hčerinskem podjetju in zagotovilo ohranjanje vseh pravic iz dosedanjih delovnih razmerij prezaposlenih delavcev. Enake pravice bo imel tudi svet delavcev. Izvršni odbor sindikata je zato sklenil, da ne bo zaostroval svojih aktivnosti.

Ob tem tečejo tudi pogajanja za novo kolektivno pogodbo za obe podjetji - matično in hčerinsko.

Medik opozarja, da gre za zdaj le za obljube, prihodnje aktivnosti sindikata pa bodo odvisne od njihovega izpolnjevanja. Ob tem dodaja, da je vodstvo obljubilo tudi nove zaposlitve, kar bi olajšalo stisko preobremenjenih delavcev.

Za odziv smo prosili tudi Terme Maribor; na odgovore še čakamo.