V Mariboru so pred dnevi začeli z obnovitvenimi deli na znameniti trafiki ob Starem mostu, ki ji poglavje posveča tudi pisatelj Drago Jančar v romanu Severni sij. Denar za prenovo – 15 tisoč evrov - je prispeval podjetnik Marko Novak, po obnovi pa bi program v trafiki izvajal Muzej narodne osvoboditve Maribor.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Denarja za novo zaposlitev, ki jo bo zahtevalo odprtje tega tako za obiskovalce kot domačine zanimivega mesta, občina Maribor sicer še ni zagotovila, je pa sredstva za obnovo že zagotovil podjetnik Marko Novak. Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana: »Upamo, da bo v kratkem času zadeva zaživela, vendar pa sredstev, ki smo jih načrtovali za to, v letošnjem letu očitno ne bo, sploh pa ne za odprtje delovnega mesta, kar je bil naš pogoj za prevzem trafike.«

Obnova tovrstnih kulturnih spomenikov je za mesto zelo pomembna: »vendar pa ni nič manj pomembno dejstvo, da se je za podporo obnovi odločil privatnik - to pa je odprlo nova vprašanja, novo iniciativo, in sicer gre za spremembo davčne zakonodaje, ki bi omogočila večja vlaganja s strani zasebnikov v kulturno dediščino."


Trafika je varovana kot nepremična kulturna dediščina. Zgrajena je bila v dvajsetih letih 20. stoletja in vse do pred nekaj let, ko je zaprla svoja vrata, so v njej prodajali tobačne izdelke. V muzeju imajo s trafiko smele načrte. Aleksandra Berberih Slana: »Želeli bi, da bi bil tam kulturni center, od tam bi želeli organizirati vodstvo po mestu in sprehode v sodelovanju z nevladniki, majhen muzej pa bi govoril o znamenitostih tega dela mesta."