Trgovino Zelena japka na Mali tržnici v Mariboru so danes, po požigu, ki še ni raziskan, ponovno odprli za vse zveste stranke in tiste, ki bi to radi postali. Gre za prvo trgovino brez plastične embalaže v Mariboru, ki so jo sicer odprli v maju, zdaj pa, po prenovi, začenjajo spet z novimi močmi.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V vsaki slabi stvari je morda tudi nekaj dobrega, pravi vodja trgovine Zelena japka Tina Arnuš: »Lahko smo trgovino obnovili točno tako, kot smo želeli, od stropa pa do tal in zelo smo veseli, da lahko odpremo drugačno Zeleno japko.« Ponudba bo sicer ostala enaka; »Dobili pa smo slovenske orehe in orehovo olje, dogovarjamo pa se še za ekološko kozmetiko in še nekaj drugih stvari,« dodaja Arnuševa.

Po požigu jih je kontaktiralo veliko ljudi in tudi podjetij, ki so jim priskočili na pomoč. Društvo Ozara je izdelalo pohištvo in pomagalo pri obnovi.
»Kot vidite imamo zdaj lepšo, sodobnejšo, svetlejšo Zeleno japko, naredile in dodale smo vse tisto, kar sodobni kupec potrebuje in po čemer povprašuje,« pravi predsednica društva Pupillam Iris Magajna.

Na steni trgovinice je simbolično narisano srebrno drevo, dodali pa mu bodo še zlata jabolka v zahvalo vsem, ki so pomagali pri obnovi. Snaga pripravlja na Mali tržnici to soboto darilni bazar, društvo Pupillam pa tudi delavnico ekološkega zavijanja daril. Pridružili se bodo tudi številni lokalni ponudniki in tudi otroci, ki bodo v okviru slikarske delavnice risali na steklo.