Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tudi v turističnih agencijah, ki v skladu z vladnimi odloki velik del zadnjega leta zaradi epidemije covida-19 niso mogle ponujati storitev potrošnikom in izvajati potovanj, pred prihajajočo poletno sezono opozarjajo na negotove razmere. Računajo na dodatno pomoč države, predvsem v okviru interventnega zakona, ki naj bi ga potrdili do konca tega meseca. V zadnjem letu so bile deležne državne pomoči prek več ukrepov: za nekaj mesecev jim je denimo država krila fiksne stroške, prav tako imajo pokritih okoli 80 odstotkov stroškov za zaposlene, ki doma čakajo na delo.

Organizatorji potovanj pozdravljajo vladno odločitev, da turizmu, ki je
bil v času globalne pandemije najbolj prizadet in bo po napovedih okreval
najdlje, naproti pride z interventnim zakonom zgolj za to panogo. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc se zaveda, da so storitvene dejavnosti med najbolj prizadetimi zaradi epidemije, zato so v pripravi interventni ukrepi za področje turizma in gostinstva.

Direktor Turistične agencije Sajko iz Slovenske Bistrice Milan Sajko pove, da so od 13 zaposlenih in ob eni upokojitvi ohranili 7 delovnih mest, ukrepi, ki jih prinaša interventni zakon, so dobrodošli: »je pa naš glavni očitek oziroma želja, da bi bili ukrepi hitrejši.«

Trenutno se gibljejo na zgolj nekaj odstotkih normalnega prometa: »Nekaj je poslovnih poti, nekaj je športnikov, ki hodijo v tujino na različna tekmovanja in priprave.»

Ob tem dodaja, da negotovost ubija in tako še ne vedo, ali bomo za 1. maj sploh lahko kam šli in koliko bo poleti tistih destinacij, kamor se bo dalo potovati.

Zanimanje za potovanja je in pri agencijah upajo, da bo vsaj do julija veliko omejitev odpravljenih ali vsaj omiljenih, ob tem pričakujejo, da se bodo s precepljenostjo sproščale tudi ostale destinacije. Po ocenah bomo to poletje lahko potovali predvsem na evromediteranske destinacije, kot so deli Italije in Španije, Grčija, Hrvaška ter morda Malta in Ciper.