Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

V Mariboru bo za upokojence od oktobra mestni avtobusni prevoz brezplačen. V Ljubljani in Mariboru so se pristojni dogovorili za subvencioniranje javnega prevoza, za podoben ukrep pa se že dogovarjajo tudi z drugimi občinami.

Včeraj so tudi v Mariboru podpisali pogodbo, s katero bo država omogočila brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi upokojencem, vojnim veteranom, invalidom in starejšim od 65 let. S to potezo sledijo okoljskim in socialnim ciljem, ob tem pa krepijo celotni javni potniški promet, ki mora postati hrbtenica prevozov v državi, je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec: »Zeleni dogovor ne velja le za okolje, zeleni dogovor smo tudi ljudje. In prav mi moramo spremeniti navade in se v večji meri odločiti za prevoz z javnim potniškim prometom.« Država je brezplačen prevoz omenjenim skupinam omogočila z milijonskim vložkom. Minister je ob tem napovedal, da podoben ukrep načrtujejo tudi za mariborske dijake in študente.

Bernard Majhenič, direktor Marproma, ki skrbi za javni mestni avtobusni prevoz, je dejal, da je pogodba z državo stimulativna: »Glede na to, da v kolikor povečamo število potnikov več kot za 10 odstotkov in uvajamo nove linije, ministrstvo to širitev financira s 50-odstotki pokrivanja fiksnih stroškov.«

Z uvajanjem brezplačne izposoje koles in urejanjem kolesarskih stez pa skrbi za trajnostno mobilnost tudi lokalna skupnost, je dodal župan Saša Arsenovič: »Kot prvi v Sloveniji smo podpisali pogodbo za nakup dveh električnih avtobusov v vrednosti milijon evrov, iz Eko sklada bomo za to pridobili 600 tisoč evrov. Za ta namen bomo uredili tudi hitro električno polnilnico.« Župan je napovedal tudi uvajanje dodatnih manjših električnih avtobusov v središču mesta. Dejal je še, da z infrastrukturnim ministrstvom nadaljujejo aktivnosti za gradnjo predora v središču mesta, ki bo razbremenil promet.