Simona Vidmar Čelik. Foto: Radio Maribor/Peter Giodani
Simona Vidmar Čelik. Foto: Radio Maribor/Peter Giodani

Prvega julija bo Umetnostna galerija Maribor dobila novo direktorico. To bo postala umetnostna zgodovinarka, menedžerka v kulturi in muzejska svetnica, ki je v UGM zaposlena od leta 2003, Simona Vidmar Čelik. Potem ko se na razpis ni prijavila dolgoletna direktorica Breda Kolar Sluga – ta ostaja v zavodu kot kustosinja -, je svet zavoda med dvema kandidatoma, Petrom Rakom in Simono Vidmar Čelik, podprl slednjo.

Ime za novo razstavišče bodo poiskali skupaj z javnostjo

Svet zavoda je v svoji obrazložitvi zapisal, da "svet podpira kandidaturo Simone Vidmar Čelik zaradi njenih mednarodnih povezav in izkušenj, zaradi vodenja dosedanjih projektov v UGM in razčlenjene vizije razvoja UGM v prihodnje." Vizija razvoja Umetnostne galerije Maribor je sicer povezana z novim razstaviščem UGM-ja, ki je načrtovano v okviru nastajajočega se Centra Rotovž, pojasnjuje Simona Vidmar Čelik: "Dejansko se institucija nahaja sedaj na najbolj prelomnem trenutku v svoji celotni zgodovini. Govorimo o novem razstavišču UGM oziroma galeriji v okviru centra Rotovž: prvič bo v mestu vzpostavljen sodobni, profesionalni, k obiskovalcem usmerjen galerijski prostor v treh etažah, ki bo nudil preskok v doživljanju sodobne umetnosti v mestu. Vsi se zelo veselimo tega, hkrati pa se zavedamo, da bo velik izziv in velika odgovornost zagnati takšno razstavišče."

In čemu točno bo namenjeno razstavišče v Rotovžu? "V Centru Rotovž bo galerija, za katero bomo skupaj z javnostjo našli primerno ime, namenjena pa bo razstavam sodobne umetnosti, razstavam mednarodnih zgodb, razstavam domačih ustvarjalcev širokega polja vizualne umetnosti - tako s področja likovne umetnosti kot ustvaralnosti s področja oblikovanja, arhitekture, mode,..."

UGM v Centru Rotovž kot mestna kulturna pisarna

Novo razstavišče lahko pomeni preskok v smislu priložnosti, da UGM programsko osveži ponudbo; in vključi širše polje ustvarjalnosti oziroma ustvarjalce z mejnih področij kreativnih industrij, je prepričana sogovornica: "Poleg arhitekture, ki jo že vključujemo, in oblikovanja objektov industrijskega oblikovanja, si želimo, da razširimo res na predstavitev nekih mladih talentov s področja modnega oblikovanja, sodobnega glasbenega ustvarjanja itd. Želja pa je tudi, da UGM znotraj Centra Rotovž postane mestna kulturna pisarna. Pomeni, da tukaj spoznavamo, kaj se v mestu dogaja na področju novih arhitekturnih projektov, da spoznavamo nove mestne talente, ... da postane pretočni prostor za izmenjavo idej in navdih."

Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V obstoječih prostorih ostaja stalna zbirka UGM Maribor

Po otvoritvi sodobnega razstavišča v Centru Rotovž (načrtovana je leta 2024) pa bo skupaj z mariborsko občino potreben razmislek o prenovi obstoječih prostorov na Strossmayerjevi ulici, v katerih ostaja stalna zbirka UGM-ja. "Prostori so bili prilagojeni galeriji leta 1954, od takrat dalje se ni kaj bistveno spremenilo. Prostori so neprimerni za obiskovalce s posebnimi potrebami, nimajo servisa kot ga sodobne galerije morajo imeti,... Ampak to je nek dolgoročni načrt, da se tudi ta hiša prilagodi in postane bolj vključujoča in bolj odprta za obiskovalce," pravi Vidmarjeva.

V UGM je sicer zaposlenih 15 ljudi, od tega štirje kustosi, si pa želijo v bodoče okrepitev, predvsem v smislu koordinatorjev ali projektnih vodij.