Foto: BoBo
Foto: BoBo

V UKC Maribor so pojasnili nekaj podrobnosti v zvezi z epidemiološkimi razmerami po vnosu južnoafriškega seva koronavirusa, ki ga je v bolnišnico prejšnji teden prenesel okuženi zdravnik, potem ko se je na delo vrnil s počitnic v Namibiji. Po dozdajšnjih testiranjih v bolnišnici do širjenja virusa ni prišlo, ne med zaposlenimi ne med bolniki. S pismom se je danes javno odzval tudi okuženi kirurg Matjaž Voršič in se vsem vpletenim za nevšečnosti opravičil.

Kot je pojasnila vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez, so, takoj, ko so izvedeli za pozitivnega zaposlenega, sprejeli vse ukrepe namenjene preprečevanju širjenja okužbe: "Smo rizične stike napotili v izolacijo – to so štirje zaposleni – trije zdravniki in ena administratorka."

Še dodatnih osem zaposlenih je pod strogim nadzorom in jih pogosto testirajo, dodaja Knezova. "Zaenkrat med izpostavljenimi nismo dokazali nobene okužbe. Tudi vsi so danes zdravi in oddelek nemoteno deluje."

Kaj pa bolniki? Z okuženim zdravnikom jih je bilo po podatkih bolnišnice v stiku 17. Tudi te so pozvali na dodatna testiranja, a so se povabilu do zdaj odzvali le trije. "Nekateri so oddaljeni, mogoče tudi vsi še niti niso dobili obvestila ali kaj podobnega. Predvidevam, da se bodo ta teden odzvali v večjem številu," še pravi Knezova.

V bolnišnici še zagotavljajo, da okuženi kirurg ni kršil pravil karantene. Ali je naredil napako pri presoji ali odločanju, pa bo ugotavljal upravno epidemiološki nadzor. Popoldne se je s pisnim zapisom odzval tudi okuženi nevrokirurg Matjaž Voršič in se vsem vpletenim za nevšečnosti opravičil. Kot je med drugim zapisal, se je za odhod v Namibijo odločil na podlagi ugodne epidemiološke slike v tej državi. V eni od bolnic je s kolegom ortopedom opravil tudi nekaj zahtevnih operacij hrbtenice, preostali del dopusta pa je, dodaja, izkoristil za potovanje po Namibiji.