Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Mariborski Univerzitetni klinični center je v uporabo prevzel UV čistilnik zraka oziroma prenosno razkuževalno napravo, ki bo v veliko pomoč pri preprečevanju prenosa okužb med pacienti in zaposlenimi. Naprava, ki jo je UKC Maribor podarilo veleposlaništvo Združenih držav Amerike, bo nameščena na Kliniki za otorinolaringologijo.

Bolnišnične okužbe lahko povzročijo zdravstvene zaplete, poleg tega pa dodatno obremenjujejo zdravstveno osebje. Mikroorganizme, bakterije in viruse, tudi koronavirus, je mogoče učinkovito uničiti tudi z dezinfekcijo s pomočjo ultravijolične svetlobe v c spektru, kar omogoča poseben UV stolp, kakršnega so pred kratkim namestili v prostore Klinike za otorinolaringologijo mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra. Predstojnik klinike dr. Boštjan Lanišnik je o novi pridobitvi povedal: "Bo omogočala bistveno lažjo dezinfekcijo in sterilizacijo prostorov, kar je pomembno za oskrbo naših bolnikov zdaj in v prihodnje."

Dezinfekcija s pomočjo UV svetlobe je namreč hitrejša od dezinfekcije z uplinjenim vodikovim peroksidom, naprava za takšno čiščenje pa je mobilna in tudi plod slovenskega znanja. Veleposlaništvo Združenih držav Amerike, ki je UV stolp podarilo mariborskemu UKC, ga je namreč naročilo pri slovenskem podjetju UVC Solutions. Kot je povedal major Edward Kim z ameriškega veleposlaništva, so med iskanjem ustreznega ponudnika naprave za UV dezinfekcijo našli podjetje iz Celja, ki je edino zadostilo strogim zahtevam in standardom. Nov UV čistilni robot, ki ga bodo uporabljali v UKC Maribor, lahko namreč sobo očisti v desetih, operacijsko sobo pa v dvajsetih minutah.