Po več mesecih je znova zasedal svet mariborskega kliničnega centra. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Po več mesecih je znova zasedal svet mariborskega kliničnega centra. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Po več mesecih je znova zasedal svet mariborskega kliničnega centra, a v precej spremenjeni sestavi, saj je vlada konec aprila v njem zamenjala večino svojih predstavnikov. Za novega predsednika so izvolili Jožeta Šabedra. Na seji so med drugim govorili o poslovanju bolnišnice, ki se ji letos znova obeta nestabilno poslovanje.

V mariborskem kliničnem centru so zadovoljni z lanskim poslovanjem, ko jim je uspelo po več letih izplavati iz rdečih številk, a bo kot kaže letošnje poslovanje zaradi epidemije znova nestabilno, ocenjuje direktor Vojko Flis in ob tem spomni na obljubljeno pomoč države: "Če bo temu res tako, potem bo poslovanje nekoliko bolj uravnoteženo. Če ne bo, pa bomo imeli težave, kajti izpad programa v marcu, aprilu in maju pomeni za nas znatno finančno izgubo."

Marca in aprila je v mariborskem kliničnem centru med drugim odpadlo več kot 1500 operacij, več tisoč bolnišničnih obravnav in 83 tisoč ambulantnih obravnav, kar bo zelo težko nadoknaditi, priznava strokovni direktor Matjaž Vogrin: "V naslednjih tednih načrtujemo delo tudi v popoldanskih izmenah in v sobotnih terminih. Od meseca septembra naprej bomo dejansko začeli zmanjševati te zaostanke."

Kot še opozarja direktor Flis, se bodo brez nujnih investicij težko spopadali z novimi izzivi. Ena od njih je podobno kot v osrednji Sloveniji potreba po novi infekcijski kliniki: "Seveda je potrebna prav takšna klinika še posebej za severovzhodno Slovenijo, če hočemo takšne epidemije obvladovati. To se nam zdi izjemno nujno."

Novi izzivi so tudi pred člani sveta zavoda, ki jim po novem predseduje Jože Šabeder. V ospredju bo zagotavljanje optimalnih pogojev za delo osebja v dobro bolnikov, je poudaril ob prevzemu funkcije.