Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Univerza v Mariboru odpravlja tehnični dolg. Prenovili bodo informacijske sisteme za podporo administrativnih procesov in v okviru projekta, ocenjenega na dobrih 2,7 milijona evrov, pripomogli k uspešnejšemu upravljanju univerze in lažjemu poslovanju.

Vpeljali bodo nov informacijski sistem, ga poenotili na vseh članicah univerze, saj so na nekaterih fakultetah, kot opozarjajo, zaradi omejenega financiranja področja IKT neustrezno vzdrževani in varovani.

Mariborska univerza bo v celoti prešla na digitalno poslovanje in omogočila večjo kakovost dela strokovnim službam in pedagoškim in raziskovalnim delavcem, pove rektor Zdravko Kačič: "V praksi bo to pomenilo, da bodo seveda v začetni fazi, ko bomo uvajali sistem, sodelavke in sodelavce soočeno z nekoliko več dela, vendar bodo kasneje lahko opravljali posamezne storitve hitreje in, kar je pomembno, vnašali podatke zgolj enkrat, ki bodo potem uporabili tam, kjer bodo potrebni."

Prenovili bodo zastarele strežniške in diskovne sisteme. Vodja univerzitetnega računalniškega centra Izidor Golob: "Življenjski cikel je že zdavnaj potekal. To je oprema, ki je stara sedem, osem let in kar je veliko za računalništvo v informatiko."

S projektom bodo podprli zaposlene na rektoratu, ki bdijo nad delovnimi procesi dva tisoč zaposlenih in izobraževanjem 13 tisoč študentov, dodaja glavna tajnica univerze Mojca Tancer Verboten:

Projekt izvajajo v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. Predstavlja manjši del reforme visokega šolstva in bo končan do oktobra 2025.