Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob koncu obdobja uvajanja elektronskega bolniškega lista so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje napovedali nekatere spremembe. E-bolniški list bo lahko izdajal tudi specializant, enako kot doslej papirnatega. Za zdravstvene izvajalce bo e-bolniški list obvezen od 1. januarja, delodajalci pa se morajo v sistem vključiti do februarja, ko se bo papirnati bolniški list dokončno poslovil.

Elektronski bolniški list, krajše eBOL, vendarle ne bo imel nekaterih prvotno predvidenih omejitev. "Izdajali ga bodo lahko tudi specializanti družinske medicine in pediatrije, ne glede na letnik specializacije, če bo s tem soglašal njihov mentor," pojasnjuje Marjanca Feuš iz mariborske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Med pomanjkljivostmi novega sistema so zdravniki navajali tudi omejitev 5 dni, nakar je potrebno podaljševanje, za nekatera zdravstvena stanja pa je že na začetku jasno, da bo okrevanje daljše. Tudi to omejitev bodo dopolnili, napoveduje Feuševa: "V novem navodilu je dodano, da je mogoče eBol izdati tudi za do 30 dni vnaprej, in sicer v primerih, ko je v ozadju odločba imenovanega zdravnika, ta odločba zajemna celotno obdobje predvidene bolniške odsotnosti in je to obdobje znotraj enega koledarskega meseca."

V ZD Slovenska Bistrica in ZD Ormož so elektronske bolniške liste že uvedli, v mariborskem ZD dr. Adolfa Drolca jih bodo konec tega tedna. Še do konca januarja bodo zdravniki sočasno izdajali zeleni bolniški list na obrazcu.

Po 1. februarju bo v uporabi le še eBOL. Izjeme pa bodo veljale za določene kategorije zavarovancev, med njimi za kmete, zaposlene pri fizičnih osebah ali na diplomatskih predstavništvih in za vrhunske športnike, ki bodo še naprej dobili bolniški list v fizični obliki.

O uvedbi elektronskega bolniškega lista ali eBOL-a in drugih pridobitvah eZdravja smo podrobneje govorili tudi v torkovi Radijski tribuni.