Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Novi vladni odlok zapoveduje obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb, kot so kljuke, ograje, stikala, kabine dvigal in podobna oprema v okolici stavb. To morajo vsaj dvakrat na dan početi upravniki večstanovanjskih stavb, v stavbah brez upravnika pa lastniki. Preverili smo, kako so upravniki pripravljeni na te ukrepe.

Podjetje Staninvest, ki v Mariboru upravlja okoli 1200 objektov, je stavbe s pomočjo najetih čistilnih servisov vsaj enkrat dnevno razkuževalo že do sedaj. Ob povečanem obsegu razkuževanja pa pričakujejo predvsem težave z dobavo razkužil in zaščitne opreme, čeprav razkuževanje za zdaj v večini stavb še zagotavljajo, ponekod pa so se stanovalci organizirali sami, pravi Biserka Kolar iz Staninvesta. Kot pravi, bodo skušali kombinirati kapacitete svojih čistilnih servisov, saj so med njimi tudi takšni, ki imajo zdaj manj dela, tako da bodo storili vse, da bi odlok izpolnjevali nemoteno.

Kako visoki bodo stroški?

Dodatnih stroškov za zdaj še ne morejo oceniti, se bodo pa potrudili, da bi ostali čim nižji. V podjetju Uprastan pa opozarjajo, da bi lahko stroški znašali tudi do 40 evrov na gospodinjstvo mesečno. Predstavnik Saša Baltić pravi, da bo pri podizvajalcih težava s kapacitetami, če bodo za razkuževanje zadolžili etažne lastnike, pa bodo imeli težavo z zagotavljanjem ustreznih razkužil in opreme. Župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar je prepričan, da bi lahko stroške krili iz rezervnega sklada, a v Uprastanu temu niso naklonjeni, saj bi v tem primeru morda zmanjkalo denarja za vzdrževalna dela.

Upravniki zahtevajo pomoč države

Da z visokimi stroški ne bi obremenili uporabnikov, v Uprastanu pričakujejo pomoč države. Na odziv države pa računajo tudi v podjetju Tamstan, kjer menijo, da je preveč stvari še nejasnih. Med drugim želijo odgovore, kako naj priskrbijo razkužila in zaščitno opremo ter katera sredstva naj sploh uporabljajo, nam je povedala Aleksandra Koprivnik. Nekateri njihovi podizvajalci so razkuževanje zaradi pomanjkanja sredstev zavrnili.

Ljudje naj si pomagajo sami

Ptujska županja Nuška Gajšek pa občane poziva k samoorganizaciji, kar bi bilo po njenem najučinkoviteje in najceneje. Ob tem svetuje, naj na spletu poiščejo navodila Urada za kemikalije, kako za razkuževanje uporabiti varekino, ki je učinkovita in cenovno dostopna.