Pokopališče, 1. november, dan spomina na mrtve Foto: BoBo
Pokopališče, 1. november, dan spomina na mrtve Foto: BoBo

Pojutrišnjem je dan spomina na mrtve, ko se Slovenci množično odpravimo na pokopališča in se poklonimo umrlim. Ker je jutri dan reformacije, prav tako dela prosti dan, bo veliko ljudi grobove obiskalo že ta dan. Tudi v Mariboru, kjer bo praznična dneva veljal posebni prometni režim v okolici pobreškega in dobravskega pokopališča.

Za ves promet bo zaprt del Ceste XIV. divizije, med Osojnikovo in Šolsko ulico, izklopljeni bodo tudi semaforji v križišču Ceste XIV. divizije in Osojnikove ulice. Od slednje proti Ulici bratov Greifov bo urejen začasni enosmerni promet.

Zaradi povečanega števila obiskovalcev grobov bodo na pokopališčih okrepili fizično varovanje, urejenih bo tudi več parkirnih prostorov. Vozila bo tako mogoče parkirati ob Osojnikovi ulici in pri Osnovni šoli borcev za severno mejo, v Kosovelovi ulici in na parkirišču ob hitri cesti, parkiranje pa bo mogoče tudi na površinah nad pokritim vkopom hitre ceste in na delu Ulice borcev za severno mejo ter na zahodnem vozišču Ceste XIV. Divizije, med Osojnikovo in Ulico bratov Greifov.

Ob tem bo oba dneva zagotovljen brezplačen avtobusni prevoz na pokopališči Pobrežje in Dobrava, in sicer na progah 3 Pobrežje in na 12.

Na omenjenih pokopališčih sta postavljeni tudi informacijski točki, ki omogočata enostavno iskanje grobnih mest, pravi direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek in izpostavlja, da so pred prazniki na nagrobna mesta tudi letos namestili obvestila najemnikom grobov. Takšnega načina obveščanja se poslužujejo, ko skušajo stopiti v stik z obstoječimi najemniki ali svojci tistih grobnih prostorov, za katere se nam pošta vrača z oznako, da so najemniki neznani, preseljeni ali umrli.

Ljudje, ki bodo takšna obvestila dobili, naj se oglasijo v pokopališki pisarni, kjer bodo preverili podatke o naslovu, najemniku, … ter sporočili nove podatke. Tako bodo uredili vse potrebno, da ne bi prišlo do postopka odvzema grobnega mesta.